Отпускат 500 хил. лева за борба с доматения молец


Оранжерийните производители ще получат финансова подкрепа от 500 хил. лева за борба с вредителите по доматите за 2020 г. Средствата са осигурени по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на доматен миниращ молец – Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera)“. Ресурсът е утвърден с решение на УС на ДФ „Земеделие”.

Приемът на заявления по схемата ще бъде отворен от 9 март до 30 септември 2020 г. В срок до 30 октомври кандидатите по схемата трябва да представят отчетни документи за закупените и приложени продукти и средства за растителна защита за контрол на доматения миниращ молец. Срокът за изплащане на помощта е 15 декември.

Подпомагането има за цел да компенсира разходите на оранжерийните зеленчукопроизводители, направени за продукти за растителна защита срещу миниращия молец. Размерът на субсидирането ще покрива до 100% от цената на закупените препарати и средства за борба с вредителя, не може да надхвърля сумата от 2500 лв./хектар с ДДС.

Право на финансова подкрепа имат малки и средни предприятия – земеделски стопани, които отглеждат домати в оранжерии с площ от най-малко 1 дка (0.1 хектара). Градинарите трябва да представят декларация за наличие на доматен молец в парниците си. При масово намножаване на вредителя по други зеленчукови култури (пипер, патладжан и картофи), се предоставя предписание от областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) за необходимостта от извършване на действия по предотвратяване разпространението на неприятеля.

Важно е кандидатите по схемата да знаят, че за подпомагане се приемат разходи за продукти за растителна защита, които са извършени след подаване на заявлението за кандидатстване в ДФЗ, преди дейността по контрол на вредителите да е започнала.