Отпускат още 700 000 лева за застраховане на земеделска продукция


Със 700 000 лева се увеличава бюджетът за 2018 г. по Схемата за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция. Това реши на свое заседание Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ и общата сума, с която ще се подпомогнат стопаните през тази година нараства от 1,5 млн. лева на 2,2 млн. лева, съобщават от пресцентъра на фонда.

С решение от 12 март ДФЗ отпусна по схемата първоначален ресурс от 1,5 млн. лв. С допълнително отпуснатите средства повече земеделски стопани ще могат да се възползват от финансовата подкрепа.

Целта на подпомагането е да се насърчат малките и средни предприятия и земеделските стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн, доброволно да застраховат селскостопанската си продукция срещу неблагоприятни климатични събития. Помощта се предоставя под формата на заплащане на застрахователни премии на земеделски стопани при застраховане на продукцията. Максималният размер на финансирането, което може да получи един земеделски стопанин, е до 65% от стойността на застрахователната премия.

Заявления за кандидатстване по схемата ще се приемат до изчерпване на ресурса, но не по-късно от 31 август 2018 г. Стопаните трябва да представят застрахователните си полици в отделите „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ (ПСМП) на областните дирекции на ДФ ”Земеделие” до 28 септември. Срокът за сключване на договорите и изплащането на помощта е до 14 декември 2018 година.