Отпускат общо над 67 млн. лева за хуманно отношение за свине и птици


Финансовият ресурс за 2019 г. по схемите за държавна помощ „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете и „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците“ е общо 67 560 000 лева, съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие“.

Средствата по схемата „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете“ в размер на 33 000 000 лева, а тези по схемата „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците“ са в размер на 34 560 000 лева.

Помощта и по двете схеми се предоставя на едно стопанство за покриване на допълнителни разходи или пропуснати доходи, свързани с изпълнение на доброволни ангажименти за хуманно отношение към животните, поети за най-малко 5 години.

В обхвата на помощта за хуманно отношение към свинете са включени следните мерки:

  • Мярка А – „Осигуряване на свободна подова площ над задължителния стандарт;
  • Мярка Б – Осигуряване на изкуствено осветление за най-малко 11 часа;
  • Мярка В – Използване на фураж, съдържащ най-много 2,5 mg/kg деоксиниваленол.

В обхвата на помощта за хуманно отношение към птиците са включени следните мерки:

  • Мярка А. Използване на фуражи, съдържащи деоксиниваленол не повече от 2,5 мг/кг.
  • Мярка Б. Осигуряване на свободна подова площ не по-малка от 10% над задължителния стандарт.
  • Мярка В. Подобряване на условията за хуманно отношение към птиците по време на транспорт (само за доставки до кланицата).
  • Мярка Г. Намаляване емисиите на амоняк с 30% (гарантиране на концентрация на амоняк (NH3 до 14 ррт), чрез добавяне в постелята на силикатни минерали (перлит, алуминосиликати – каолин, бентонит, зеолит/клиноптилолит/ и др.).

През 2019 г. ще се изплати и помощта на птицевъдите, които не са получили авансово плащане през 2018 г.