Отличен трактор Fendt 942 Vario


Интервю с Нецо Минев, управител на Златекс ООД

– Г-н Минев, предлаганият от фирма „Златекс” трактор Fendt 942 Vario спечели награда първо място в категория „Енергетични машини” за големи стопанства. С какво тази машина привлича българските стопани?

– FENDT 942 Vario е трактор с много иновации, който ще донесе много ползи на своите потребители. При него има доста новости и предимства, които го правят много по-добър от всичко останало, което се предлага на пазара.

Първото нещо, което го отличава от досегашните трактори FENDT е двигателят MAN. Този двигател беше легенда при старите серии 900 преди повече от 10 години. Сега двигателят MAN се завръща с едни отлични характеристики. Те позволяват в диапазона между 900 и 1600 об/мин – тоест при едно много ниско натоварване на двигателя, тракторът да постига максимална мощност. Двигателят работи много спокойно и плавно, и в същото време предава невероятна мощност на крайните предавки. Тракторът FENDT 942 Vario с мощност от 420 к.с. има предаване на мощност към крайните предавки точно 420 к.с. Няма системи boost, няма отклонения от тази мощност. Това е една стабилна постоянна мощност, която поддържа двигателя и тя се предава на целия трактор.

Друга новост, която е внедрена при FENDT 942 Vario, и по-малките му събратя от серия 900 на FENDT, е иновативното превключване на хидрозадвижването от преден към заден мост и обратно. Това е познато от изключително сполучливата серия FENDT 1000. Тази иновация позволява на водача да не се грижи дали трябва да включи или изключи трактора 4х4. Електрониката отчита натоварването, което е получено на трактора отзад или отпред и машината сама решава дали да работи 4х2 или 4х4. Също така, ако предният мост буксува – да се прехвърли цялата мощност към задния мост или обратно. Механизаторът не усеща нищо от всичко това. Машината го прави автономно. На практика тези трактори нямат никакво приплъзване, което е уникално за FENDT. А земеделците от опит знаят, че когато един трактор започне да буксува – той приплъзва, губи мощност и съответно разходът на гориво се увеличава. Всичко това в серия 900 на FENDT е отстранено и като резултат имаме един облекчен от ангажименти механизатор и много нисък разход на гориво, дори и при тежки операции.Тракторите FENDT 900 и FENDT 1000 с двигатели MAN държат лидерството за нисък разход на гориво и предаване на пълната мощност към крайните предавки. Първата брйка Fendt 933 Vario беше продадена още преди премиерата му на Агритехника 2019 г.

– Какво ще предложите на земеделския пазар тази година?

– ЗЛАТЕКС ООД е създадена с идеята да задоволява изцяло потребностите на българските селскостопански производители от машини, резервни части, консумативи, сервиз и услуги. Както и досега, ще се стремим да изпълняваме тази цел напълно. Предлагаме една от най-качествената техника на пазара от най-реномираните производители в Европа. Златекс е оторизиран представител на цялата продуктова гама Fendt, трактори Valtra, агро моделите телескопични товарачи Manitou, прикачна техника Rabe, машините на Kerner за почвообработка и сеитба, торачките Rauch, високотехнологичните сеялки Sola, прикачни и самоходни пръскачки Caffini, ремаркета Hawe и др.

– Какво е значението на Отличието „Принос в механизацията на земеделието” за агросектора? Предвидили ли сте с какви машини ще участвате в него през 2020?

– Благодарни сме за признанието към нашата работа и техниката, която предлагаме. Високата оценка винаги е нов стимул за работа.

SONY DSC

Досега ЗЛАТЕКС е участвал в Отличието с различни машини, но не и с телескопичен товарач. Тази година ще покажем модел от световен лидер при подемната техника Manitou. Машината вече получи няколко награди, а последната беше златен медал на панаира на Polagra Premiery, който се проведе на 17 януари 2020 година в град Познан, Полша. Наградата спечели новия ултра компактен, селскостопански, телескопичен товарач MLT 420 в категорията „Машини, оборудване, приложения и продукти за селското стопанство“.

Доц. д-р инж.Милка Бобева