Откриха Хляб на мира 2019


На 21 юни в землището на Бяла Слатина беше ожъната ръжта, която България ще изпрати за замесване на тазгодишния „Хляб на мира“. Проектът е европейска инициатива, в която се включват дванадесет държави от Централна и Източна Европа, за да отбележат  падането на Берлинската стена.

Официален партньор на проекта в България е Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Тази година домакин по проекта е Врачанският съюз на зърнопроизводителите.

„Благодарение на земеделските производители и на земеделието, във всички селски райони в нашата страна има социален живот, надежда, нови и млади хора, на които се осигурява работа“, каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, по време на тържествено зажънване на ръжта в землището на Бяла Слатина.

„Тази ръж ще бъде изпратена в държавата, която ще бъде домакин на конференцията „Хляб и мир“, която се провежда всяка година в различни държави. Всяка държава ще прати своите семена, ще бъдат смлени заедно и ще се омеси хлябът на мира“, обясни председателят на Врачанския съюз на зърнопроизводителите Румяна Ангелова. Страна-домакин на европейския хляб на мира тази година е Литва.

Председателят на НАЗ Костадин Костадинов приветства гостите на официалната церемония. „Основният замисъл на проекта „Хляб на мира“ е да бъде фокусирано общественото внимание върху ползите от сътрудничеството и обединението на държавите в рамките на Европейския съюз. Неслучайно и „Хлябът на мира“ обединява и сплотявана народите в Стария континент. А както знаем – никой не е по-голям от хляба! Затова за нас е чест да бъдем част от международното послание за мир и обединение. Вярваме, че и в новата политическа среда в Европейския съюз земеделието няма да бъде разделителната линия между големите и по-малките страни, между държавите от Западна и Източна Европа“, каза Костадин Костадинов по време на откриването на официалната церемония.

Проектът „Хляб на мира“ е европейска инициатива, в която се включват дванадесет държави от Централна и Източна Европа. За първи път през 2012 г. добитата ръж от полето около Помирителната църква в Берлин – мястото на някогашната „ивица на смъртта” на Берлинската стена, е изпратена до всяка страна участничка.