Откриха Седмица на гората в Габрово


Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев е открил „Седмицата на гората“ – професионалният празник на всички лесовъди, горски служители и работници, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ. Тази година акцентът е поставен върху бъдещите поколения и най-вече децата, които ще бъдат в основата на предстоящите инициативи и залесявания.

„Целият цивилизован свят признава, че гората е основен  природообразуващ фактор, който гарантира качеството на живот на хората. В контекста на българското европредседателство, Седмицата на гората е повод да напомним, най-вече на нас самите, че България разполага с едни от най-добре съхранените и стопанисвани гори в Европа. За наша радост и гордост страната ни се нарежда на трето място сред страните на континента по биологично разнообразие. Горите ни заемат над 4 млн. ха като през последните 15 години площта им е нараснала с близо половин милион ха. Зад всичко това стои дейността на стотици служители по горите – инженери, лесовъди, лесничеи, горски инспектори и стражари – стои вашият съзидателен труд“,  е заявил Добрев по време на церемонията. „Само от началото на тази година  проверките са вече над 100 000. Близо 3500 са издадените от проверяващите екипи на Изпълнителната агенция по горите и горските предприятия актове за нарушения. Само през миналата година екипи на горски служители са участвали в гасенето на 513 пожара, засегнали обща площ от над 46 000 дка гори“.

През 2018 г. е предвидено залесяване на около 15 000 дка горски територии държавна собственост, от които – 5 300 дка гори, засегнати от болести, вредители, пожари и други природни въздействия.

Инж. Григор Гогов, изпълнителен директор на Агенцията по горите се е обърнал с благодарност към служителите по горите като е подчертал, че лесовъдската колегия е наследник на една от най-старите горски администрации с богата, близо 140 – годишна история.

Зам. – министър Добрев, заедно с министърът на труда и социалните грижи Бисер Петков са връчили традиционните награди и почетни отличия „Лесовъд на годината“ за 2017 г. на най-заслужилите лесовъди. За носител на приза „Лесовъд на годината 2017” е отличен инж. Веселин Найденов – старши лесничей в  ТП „ДГС Златоград“ към Южноцентрално държавно предприятие – Смолян.