Откриване на жътвата в с. Побит камък, общ. Разград


С пресъздаване на древния обичай „Жътва“ от самодейците при НЧ „Самообразование 1894“ в село Побит камък, на Петровден, в понеделник, фирма „Власови Агро“ ООД откри началото на жътварския сезон.

В миналото жътвата е бил най-големият трудов празник и е започвала винаги в понеделник, защото се считал за „лек“ и благоприятен ден. Хората, облечени празнично с бели ризи и бели кърпи на главите, поемали към нивите и пръв зажънвал този, който бил най-чевръст. Вярвало се, че така прибирането на зърното ще приключи навреме.

От нажънатите първи класове се връзвал сноп, който се изправял в нивата на стопанина, а той, с благословия за берекет, слагал парà в поставена сред класовете бяла кърпа и обещавал богато възнаграждение при приключване. По стар български обичай, жътварите разпъвали платно на нивата, на което слагали ошав от сушени плодове, пита и домашно сирене за хапване.

Следвайки традицията, с много настроение и традиционно българско хоро бе даден старт на жътвата на пшеницата в нивите на фирмата в землището на Побит камък. „Власови -Агро“ ООД обработва около 8 000 декара, от които 3 000 с пшеница.

Росица Якимова,

НЧ „Самообразование 1894”