Отблясък от събитието


25 октомври, професионалният празник на работещите в областта на земеделската наука, бе отбелязан в Селскостопанска академия. Тържественото честване беше под наслов „Даровете на природата”.

„Заедно с екипа, който ръководя и с подкрепата на ръководството на Министерството на земеделието, храните и горите ще работим за единна и силна Академия”, каза проф. д-р Васил Николов и поздрави учените и специалистите от системата на Академията.
Поздравление към колектива на ССА, от името на министъра на земеделието, храните и горите поднесе г-н Георги Стоянов, главен секретар на ведомството.

На събитието присъстваха заместник председателите на Комисията по земеделието и храните към Народното събрание проф. Светла Бъчварова и Бюрхан Абазов, чл.-кор Костадин Ганев, зам.-председател на Българската академия на науките, проф. д-р Христина Янчева – ректор на Аграрния университет – Пловдив, проф. двм Иван Въшин – ректор на Тракийския университет, г-н Младен Младенов – изпълнителен директор на службата за съвети в земеделието, г-жа Светла Василева, председател на ФНСЗ към КНСБ и др.
На тържествена церемония в аулата на ССА бяха връчени дипломите на новоизбраните 14 професори и 9 доценти от звената на научната институция. Бяха връчени и специални плакети за създателите на нови научни продукти- сортове и иновации, признати през 2017 г., както и на отличили се учени: на Института по полски култури – Чирпан за признаване на четири нови сорта твърда пшеница; на Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ – Садово за признаване на три нови сорта сусам; на Институт по земеделие – Карнобат за признаване на нов сорт ечемик; на Институт по фуражните култури – Плевен за признаване на два нови сорта пасищен райграс, на Земеделски институт – Шумен за признаване на нов сорт стевия; на доц. д-р Пламен Христов, от Института за животновъдни науки- Костинброд, във връзка с издадени две свидетелства за полезни модели от Патентно ведомство; на проф. Теодора Петрова от Института за животновъдни науки – Костинброд за най-млад професор в системата на Селскостопанска академия.
Гостите и работниците от научните звена се насладиха на богато аранжирана изложба с постиженията на 25-те институти и 18-те опитни станции към ССА.