Остават броени дни до Осмата Национална среща на земеделските производители в България



Форумът, организиран от АЗПБ
, ще протече под мотото „ОСП 2020+: Европейски цели. Български потенциал“

Във фокуса на двудневната конференция ще попаднат теми като ОСП 2021-2027, изготвянето на Националния стратегически план за следващия програмен период и създаване на Гаранционен фонд за покриване на щети от природни бедствия

Кръгла маса за бъдещето на животновъдството в България ще търси решения за превенция, ограничаване и справяне с разпространението на болести по свинете и птиците

Рекорден брой лектори, гости от Европейската комисия и Европейския парламент, ръководители и експерти от държавната администрация, представители на бизнеса, академичните среди и браншовите организации ще се съберат за Осмата Национална среща на земеделските производители в България, съобщашат от пресцентъра на Асоциацията.

Мащабният земеделски форум ще се проведе на 5 и 6 февруари 2020 г. в хотел Адмирал, к.к. Златни пясъци и има за цел да обсъди възможностите за разгръщане на потенциала в сектора за изпълнението на новите амбициозни цели на ОСП 2021-2027.

Сред официалните гости и лектори в събитието ще бъдат министър Десислава Танева и нейният екип от заместници и експерти, Атидже Алиева-Вели – евродепутат, Марио Милушев – директор на Дирекция „Развитие на селските райони и предприсъединителна помощ“ към Главна дирекция „АГРИ“ на Европейската комисия, Елица Живкова – програмен мениджър на ПРСР 2014-2020 към ГД АГРИ на ЕК, Васил Грудев – изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“, Марина Бракалова – съветник към Постоянно представителство на България в Брюксел, проф. д-р Паскал Желязков – изпълнителен директор на БАБХ и други.

Първият конферентен ден ще бъде посветен на стратегическите перспективи пред развитието на българското земеделие в контекста новата амбициозна ОСП 2021-2027. Експерти от държавната администрация и европейските институции ще подложат на дискусия състоянието на агросектора и възможностите за разгръщане на потенциала му за развитие. Представители на академичната и научната общност ще презентират изводите от SWOT- анализите, на които се базира изготвянето на националния стратегически план за предстоящата ОСП, както и предизвикателствата за прехода между двата програмни периода.

Вторият конферентен ден ще засегне важна тема за актуалните възможности за подкрепа на агросектора през 2020 година по ПРСР 2014-2020 като новия прием на проекти за инвестиции в стопанствата,  новите мерки за биосигурност 5.1 и 5.2, предстоящият прием по компенсаторните мерки и предефинираните необлагодетелствани райони по мярка 13. Участниците ще коментират и възможността за поемане на нови биоангажименти по мярка 11, новото електронно кандидатстване по схеми на директните плащания и мерки на ПРСР 2014-2020 в кампания 2020 и други.

С интерес се очаква представянето на визията на МЗХГ за създаването на Гаранционен фонд за покриване на щети от природни бедствия.

Агроконференцията ще завърщи с два специални панела, посветени на сектор „Животновъдство“. В рамките на „Кръгла маса за състоянието и перспективите за развитие на месодайното говедовъдство в България“ представители на браншовите организации съвместно с държавната администарция ще търсят ключовите аспекти в създаването на благоприятна среда за растеж и устойчивост. Финалната тема ще бъде за епизоотичната обстановка и заплахите от разпространените болести по свинете и птиците. Участниците в кръглата маса ще търсят решения за превенция и ще дискутират готовността за реакция, ограничаване и справяне с проблема.

Програмата на агрофорума ще включи презентации на партньорски организации от бизнеса в областта на застраховането, индустриалната биосигурност и прецизното земеделие.

Заявете Вашето участие до 30 януари 2020 г. като попълните регистрационната форма ТУК!

Допълнителна информация относно регистрация за събитието ще намерите на сайта на АЗПБ – www.azpb.org