Осма национална среща на земеделските производители в България


Интервю с г-н Ивайло Тодоров, Асоциация на земеделските производители в България

– Г-н Тодоров, как се е развило българското земеделие от създаването на Асоциацията на земеделските производители в България и как тя помага на своите членове да бъдат адекватни на промените?

– През 2004 г. учредихме  АЗПБ по инициатива на група земеделски производители. Трябва да припомним, че това беше ключова година за България, особено за преговорите за присъединяване към ЕС. Имаше доста неясноти, а хората очакваха много нови и съвсем неизвестни за тях неща. Ние сме допринесли изключително много за земеделския сектор у нас. В началото аз бях сам в тази дейност, особено в разговорите с администрацията, в работни групи и комитети. Колегите от Управителния съвет, които бяха земеделски производители, имаха толкова много работа, че нямаше как да помагат.

Трудностите започваха още от първите приеми за единно плащане на площ от 2007 г. Оттогава са минали 13 години и все още имаме проблеми. Сега, през 2020 година вече е различно. Ние сме повече и много по-единни. Колегите вече успяват да се включват в работата, в срещите, които организираме, в дискусиите, които се правят от държавната администрация и от браншовите организации.

В целия живот на Асоциацията сме имали една водеща политика и това е да бъдем конструктивни, оперативни и актуални с проблемите. Винаги сме се опитвали, когато има актуална тема, да бъдем градивни: да представим своето становище, предложение за решаване на проблема, а не само да критикуваме.

Наша основна задача винаги е била да проучим законодателството, съответните регламенти, както и европейския опит. Неслучайно през годините Асоциацията постигна чуваемост за изключително много наши предложения. Имаме голям принос за това целия земеделски бизнес в България да бъде по-добре, по-подреден и по-малко ощетен.

– Предстои Осмата национална среща на земеделските производители в България. Какви ще са акцентите и участниците в нея?

– Форумът ще се проведе по традиция на 5-7 февруари 2020 г. в хотел Адмирал, к-к Златни пясъци. Тазгодишното мото на Осмата Национална среща на земеделските производители в България е „ОСП 2020+: Европейски цели. Български потенциал“. Нашата основна цел е да проведем открит дебат, с който да идентифицираме ключовите аспекти в състоянието и развитието на родното земеделие. Дискусията ще обсъди възможностите за разгръщане на потенциала в сектора за изпълнението на новите амбициозни цели на ОСП 2021-2027.

За осма поредна година официални участници ще бъдат високопоставени гости от Европейската комисия и Европейския парламент, ръководители и експерти в Министерство на земеделието, храните и горите, парламентарната Комисия по земеделие и храни, Държавен фонд „Земеделие“, неправителствения сектор и търговските ни партньори.

Очакваме активно включване по SWOT-анализа за състоянието на селското стопанство във връзка с разработването на националния стратегически план по ОСП 2021 – 2027.

Заедно ще коментираме създаването на Гаранционен фонд за покриване на щети от природни бедствия и управлението на риска – една ключова тема, която звучи все по-актуално на фона на климатичните промени.

Специален фокус в програмата на конференцията ще бъде поставен върху проблемите на животновъдството у нас. Подготвили сме специална Кръгла маса, посветена на животновъдния сектор, в която заедно с държавната администрация и земеделските производители ще търсим решения за превенция, ограничаване и справяне с разпространените болести като африканска чума по свинете и птичия грип. Друга важна тема в кръглата маса ще бъде посветена на перспективите пред месното направление на говедовъдния сектор.

Приканвам всички желаещи да станат част от най-мащабния аграрен форум в България, като се регистрират до 30 януари в сайта azpb.org или на телефон: 02/ 951 62 65.