Оптиком на СТЕКСПО 2017


За втора поредна година Оптиком подкрепи и се включи във форума СТЕКСПО на Асоциацията за развъждане на месодайните породи говеда в България. В рамките на два поредни дни събитието събра фермери и предприемачи, участници във веригата на отглеждане на животните, производство и реализация на качествено телешко и говеждо месо в България. Семинарната част в Сливен през първия ден даде на участниците знания по хранене, развъждане, транжиране, репродуктивен и здравен мениджмънт на месодайните говеда, оборудване за ферми и съвети за по-успешно присъствие на пазара.

Димитър Петров, машинен инженер и директор търговия машини в Оптиком, показа как чрез използването на модерни технологии и машини могат да се намалят разходите във фермите при силажиране и други основни дейности. Съкращаването на работните процеси чрез иновативни технически решения е основно условие за по-висока производителност и в месодайните ферми. От особено значение за доброто хранене на животните е подготовката на качествена силажна маса – от прибирането на продукцията на полето през бързото транспортиране и уплътняване на силажната маса в ямата до изваждането й без достъп на кислород. Технологията включва прибиране на фуража във восъчна зрялост, подходящо надробяване на масата и намачкване на царевичните зърна, което лесно се постига с модерен силажокомбайн, осигуряващ висока производителност и ниска себестойност. Бързото транспортиране на силажната маса веднага след прибиране от полето е важно за качественото съхранение, а в тази част от процеса се включва успешно високоскоростният трактор JCB Fastrac със своите 70 км/ч при транспорт и недостижим комфорт заради своето пълно независимо окачване и целораменна конструкция.
„Силажната яма трябва да се пълни без прекъсване, за да се избегне развитието на плесени и дрожди”, обясни инж. Петров. Важно е правилното и равномерно разпределение на новопостъпилата маса. Продължителността на тъпченето на силажа трябва да е не по-малко от 10-12 часа, дори постъпването вече да е приключило. В този процес идва на ход „Кралят на силажа“ – колесният челен товарач JCB от серия S. Машините от тази гама са специално създадени за работа по прибирането на силаж и са с голямо съотношение мощност към тегло, което при модела JCB 419S е 17,5 к.с. на тон. Трансмисията е 6-степенна PowerShift с блокаж на хидротрансформатора от 2-ра до 6-та предавка и осигурява висока бутална сила и отлично поведение при катерене на силажни купчини.

Оптиком на Стекспо 2017

През втория ден на СТЕКСПО 2017 посетителите се запознаха и на терен във фермата на Николай Димов в с. Стефан Караджово с препоръчаните от Оптиком товарачи JCB, окомплектовани с разнообразни приспособления за удобна работа при всякакъв вид операции в животновъдните стопанства. Демо-екипът представи компактният JCB 525-60 Agri Plus, който повдига 2,5 тона с телескопичната си стрела до 6 м височина и е предпочитан заради своята икономичност, висока маневреност и компактни размери. Моделът JCB 541-70 Agri Pro е топ-професионалистът сред телескопичните товарачи на пазара заради иновативната си вариотрансмисия 2 в 1 DualTech VT, осигуряваща до 25% по-висока производителност при товаро-разтоварни дейности и 16% при транспорт на товари спрямо конкурентите си и многократно награждавана. Иновативна трансмисия включва хидростатичен модул за прецизна работа при по-ниски скорости и директен 3-степенен Powershift модул за работа при високи скорости. Хидравличната система позволява работата с приспособления, задвижвани с хидромотор и значително съкращава работните цикли – времето за разпъване, загребване и прибиране на стрелата.

Гостите на СТЕКСПО 2017 видяха 90 животни от 9 породи говеда, крави с телета и разплодни бикове, а в първия по рода си в България конкурс бе избран шампионът сред млади бикове до 2 години от породата Абърдийн Ангус. Няколко от гостите на събитието отнесоха награди от томболата – ваучери за отстъпки на масла и филтри от търговската мрежа на Оптиком и подаръчни комплекти JCB, които връчи Ути Бъчваров, след като сготви за всички вкусно чили кон карне от българско говеждо.

По материали на Оптиком