Овцевъдство в Института по планинско животновъдство и земеделие


Овцевъдството е важен подотрасъл на земеделието даващо облика и поминъка на населението от планинските и предпланински райони на страната. Независимо от суровите условия в тези райони и трудностите по обезпечаването с фуражи, то се е оформило като традиционен отрасъл с важно икономическо значение и задоволяващо потребителските интереси на човека. Един от важните подотрасли на животновъдството в Института по планинско животновъдство и земедели е овцевъдството. Водещата задача на селекцията в това направление е получаване на високопродуктивни животни по пътя на усъвършенстване на породите. В института е създадена основната порода за условията на Стара планина – Старопланинския цигай. Тя е получена чрез прилагане на различни схеми на кръстосване на нископродуктивни местни овце с цигайски кочове. Породата е полутънкорунна с направление за вълна и месо. Животните са много издръжливи и лесно се приспособяват към различни климатични условия. Отличават се с жив темперамент, здрава конституция, плътно телосложение и здрави копита. Използва добре тревостоя на планински и високопланинските пасища. Живото тегло на овцете е 45-50 кг, а на кочовете – 80-85 кг. Количеството непрана вълна достига средно до 5 кг, с дължина 9 – 10 см, а качеството е основно 46 – 58-мо. Млечността за лактационен период е 80 – 90 литра, а плодовитостта е около110 агнета от 100 овце-майки.

Тук се съхранява генофонда на аборигенната порода Каракачанска. Характерна особеност на породата е голямата и издръжливост на неблагоприятните климатични, фуражни и теренни условия. Вълната е смесена, груба и се използва за направата на халища и губери. Средното живо тегло на майките е 38 – 42 кг, а на кочовете 60 – 65 кг. Средният вълнодобив е 2.5 – 3.0 кг, с дължина на фитилите 25 – 30 см. Селекцията е насочена към получаване на повече мляко, което е с висок процент мастни вещества, а плодовитостта достига до 100 – 110%.

В рамките на института е интродуцирана и се поддържа повече от 40 години в чисто състояние многоплодната порода овце Романовска. Животните се аклиматизират добре. Кочовете се включват в схеми на кръстосване за създаване на хибриди с висока плодовитост и добри месодайни качества. Овцете са средно едри, живото тегло на овцете-майки варира от 50 до 70 кг, а на кочовете е 80 – 90 кг. Животните от тази порода дават най-добрите кожи за шуби. Романовските овце се отличават с висока плодовитост – 250 – 300%. Във всяко стадо има овце-майки, които раждат по 3 – 4 малки приплода за едно агнене, а отделни овце и по 5 – 6 агнета.

Доц. д-р Цветомира Банчева, ИПЖЗ, Троян