Обсъждаха възможни партньорства между Русенския университет и висши училища от Монголия


Сътрудничество с монголски университети обсъдиха ръководството на Русенския университет и посланикът на Монголия в България – Дашжамц Батсайхан, съобщиха от пресцентъра на висшето учебно заведние в Русе. На срещата са присъствали членовете на ректорското ръководство, доц. д-р Кирил Панайотов – управител на лечебни заведения „Медика“ и преподавател в Русенския университет, д-р Камен Милков – почетен консул на Монголия в Русе и първият секретар в посолството на Монголия Тулшиг Тувшин.

Ректорът проф. Велизара Пенчева е представила направленията, в които се обучават студенти и е споделила задоволство от подписано споразумение с обучителния център по монголска традиционна медицина „Манба Датсан“ в Улан Батор. През месец май на посещение и обмяна на опит в Монголия е бил екип от Факултета по обществено здраве.

Монголските младежи имали интерес към компютърните науки, а Русенският университет има международно признание и полезен дългогодишен опит с ръководството на международна мрежа по компютинг.

Предстои да се потърсят партньори сред многопрофилните висши училища, с които екипи от русенски учени могат да разработват съвместни проекти.