Нов облик за панорамната площадка на Копитото


Платформата за наблюдение е част от проектните предложения на “София избира”

Предложението на дирекция на Природен парк „Витоша“ за изграждане на изгледна площадка на Копитото е един от проектите, включен в инициативата на Столична община “София Избира”. Чрез гласуване, жителите на София могат да изберат един от 38-те проекта, одобрени по програмата, които да бъдат заложени за изпълнение в бюджета на общината за 2021 година.

Проектът се състои от три основни елемента:

  • Спасителен заслон с площ от 18 м2, с 5 дървени пейки и 2 маси, като уширението пред заслона ще осигурява паркиране на 13 автомобила.
  • Интерпретационна алея с дължина 105 л.м. ще представлява метален мост, свързващ спасителния заслон с изгледната площадка.
  • Метална платформа за наблюдение е изгледна площадка с площ 110 м2, разположена върху скалите. От нея ще се откриват невероятни гледки на север и на запад към Стара планина и Люлин планина. Ще се виждат едновременно софийската и пернишката котловини. Върху платформата ще се монтират 3 далекогледа и 6 пейки.

Наред с това ще се възстановят част от инфраструктурата в околността- подпорни стени, чешма, паркинг и част от пешеходния маршрут към х. Момина скала.

Високата кула, която се издига насред Витоша планина – Копитото е кръстена заради особената форма на върха, върху който се разполага, на височина от 1348 м. През годините, тази местност е образувала цял комплекс, който е обслужвал туристическия поток. Това не е случайно, тъй като Копитото разкрива пред себе си уникални природни дадености, свързани с красотата на планината, свежият и чист планински въздух, и уникалната панорамна гледка, която се разкрива към София.

Днес там се намира телевизионната кула “Копитото”, която обслужва цялата Софийска област, там е и свидетелството за първия лифт в България наречен Княжевския лифт – построен през далечната 1962 г.

С изграждането на новата туристическа атракция жителите и гостите на София ще могат да се отдадат на пълноценен отдих и да се насладят на  уникалните панорамни гледки към града, Плана и Стара планина. Това ще доведе и до разсредоточаване на туристическия поток от претоварените центрове „Алеко“ и „Златни мостове“.

Дирекцията на Природен парк „Витоша“ вярва, че този проект ще даде нов облик на една от най-посещаваните в миналото местности на Витоша.