Новоселекционирани сортове и клонове лози в ИЛВ, Плевен


Всички новоселекционирани сортове и клонове лози са утвърдени за вписване в списък Б на официалната сортова листа на страната със Заповед на МЗХ № РД 12-22/16.04.2009 г.

НОВИ ВИНЕНИ СОРТОВЕ

А. Получени по пътя на междувидовата хибридизация

Сорт КАЙЛЪШКИ РУБИН

Сорт Кайлъшки рубин е получен по пътя на междувидовата хибридизация от кръстосването на (Памид с Хибрид VІ 2/15) с (Гаме ноар с Vitis amurensis) в Опитното поле на ИЛВ-Плевен.

Грозд средно голям (13,8/9,0 cm.), цилиндрично-коничен, със средна маса 187,0 g.

Зърно дребно (13,90/13,81 mm), сферично. Кожицата е синьо-черна, дебела, обилно покрита с восъчен налеп. Консистенцията е сочна с хармоничен неутрален вкус.

Сорт Кайлъшки рубин спада към групата на среднозреещите винени сортове. При условията на град Плевен гроздето узрява в края на месец септември. При технологична зрялост гроздето съдържа 21-23% захари и 7-8 g/dm3 титруеми киселини. Вината направени от него имат рубиненочервен цвят, с високо съдържание на антоциани, приятен плодов аромат, плътни, хармонични, подходящи за стареене. Сорт Кайлъшки рубин се характеризира с висока устойчивост на ниски зимни температури и мана.

Сорт ТРАПЕЗИЦА

Сорт Трапезица е получен по пътя на междувидовата хибридизация от кръстосването на Дунавска гъмза с Марсилско ранно в Опитното поле на ИЛВ – Плевен.

Грозд средно голям (15,6/9,0 cm), цилиндрично-коничен, полусбит. Средната маса на един грозд е 195,0 g.

Зърно дребно (14,43/13,83 mm), сферично. Кожицата е синьо-черна, дебела. Консистенцията е много сочна с хармоничен неутрален вкус.

Сорт Трапезица спада към ранно до среднозреещите сортове. При условията на град Плевен гроздето узрява в началото на месец септември. По механичен състав на грозд и зърно, сорт Трапезица е типично винен. При технологична зрялост гроздето съдържа 22-24% захари и 5-6 g/dm3 титруеми киселини. Сортовите вина имат рубиненочервен цвят, с добре изразен плодов аромат, плътни, хармонични. Виното се развива бързо и може да се предлага за реализация като младо.

Сорт Трапезица се характеризира с повишена устойчивост към ниски зимни температури, мана и оидиум.

Нови кандидат сортове и клонове лози, предоставени за утвърждаване от ИАСАС

КАНДИДАТ-СОРТ V 8-2 (НАЙДЕН)

Кандидат-сорт V 8-2 (Найден) е получен по пътя на вътревидовата хибридизация от кръстосването на сортовете Дунав с Русалка 3 в Опитното поле на Института по лозарство и винарство – Плевен от М. Иванов, З.Наков и И. Симеонов.

Грозд. Гроздът е голям (19,2/17,2 cm), коничен, рехав до полусбит. Дръжката е средно дълга, средно дебела. Чепката е зелена. Средната маса на грозда е 817,7 g.

Зърно. Зърното е едро до много едро (38,69/18,10 mm) с капковидна форма (специфично). Кожицата е тъмновиолетова, тънка и крехка. Консистенцията е месеста, хрупкава, вкусът е неутрален, хармоничен. Дръжката на зърното е средна, със средно ложе. Четчицата е средна, бледозелена. Средната маса на 100 зърна е 873,3 g. Кандидат-сорт V 8-2 (Найден) е средно зреещ червен десертен сорт. За района на Плевен гроздето му узрява в началото на месец септември. При консумативна зрялост гроздето съдържа 14 – 16% захари и 4,5 – 5,5 g/dm3 титруеми киселини.

Сортът се отличава с висока родовитост и добив. Чувствителен е на ниски зимни температури, мана и оидиум. Гроздето притежава хармоничен неутрален вкус и е подходящо за консумация в прясно състояние и след съхранение. Подходящ е за отглеждане във всички лозарски райони на страната, където опасността от измръзване на лозите е по-малка.

КАНДИДАТ-СОРТ V 1-40 (МИРО)

Кандидат-сорт V 1-40 (Миро) е получен по пътя на междувидовата хибридизация чрез кръстосването на сортовете Плевенски фаворит с Надежда в Опитното поле на Института по лозарство и винарство-Плевен от М. Иванов, З.Наков, И. Симеонов и А. Илиев.

Грозд. Гроздът е много голям (23,0/16,5 cm), цилиндрично-коничен, полусбит. Дръжката е средно дълга, дебела, вдървесинена в основата. Чепката на грозда е зелена. Дръжчицата на зърното е средно дълга, дебела, със средно голямо конусовидно ложе. Средната маса на грозда е 862,8 g.

Зърно. Зърното е много едро (32,07/23,15 mm), овално. Кожицата е зелено-жълто оцветена, тънка и крехка, покрита с восъчен налеп. Консистенцията мезокарпа е месесто-сочна. Вкусът е хармоничен и неутрален. Средната маса на 100 зърна е 955,0 g.

Кандидат-сорт V 1-40 (Миро) е ранозреещ бял десертен сорт. Гроздето му узрява в края на месец август. При консумативна зрялост гроздето съдържа 15 – 16% захари и 4,5 – 5,5 g/dm3 титруеми киселини.

Кандидат сортът се отличава с висока родовитост и добив. Проявява повишена устойчивост на ниски зимни температури и гъбни болести. Гроздето притежава хармоничен вкус и е подходящо за консумация в свежо състояние и след съхранение. Подходящ е за отглеждане във всички лозарски райони на страната.

По материали на ИЛВ, Плевен