Механизиране резитбата на лозя


Резитбите на плододаващите лозя са необходими за поддържане жизнеността на лозите и осигуряване на оптимално натоварване и технологично поддържане на формировките през вегетационния период. Извършват се основно два вида резитби: Селективна резитба на зряло – за отстраняване на излишната лозова дървесина и оформяне на необходимите плодни звена за всяка лоза. Тази операция изисква значително количество висококвалифициран ръчен труд – от 8 до 12 чов.ч/дка, в зависимост от сорта и формировката. При използването на машини за предварителна резитба на зряло, този труд може да се намали от 30 до 35%; Контурна резитба на зелено /кършене/ – за отстраняване на около една трета от дължината на зелените леторасти. Това подобрява осветлението и проветряването на лозите и улеснява фитосанитарните третирания. Обикновено се прави един, или два пъти през месеците юни и юли, в зависимост от растежната сила на лозите. Разходът на труд за ръчна контурна резитба е от 2,5 до 3,6 чов.ч/дка. Степента на покритието при третирането на лозите се подобрява от 12 до 16%, което води до по-добро качество на гроздето.

Изследвания и конструктивни разработки за механизиране резитбата на лозята в България са започнати от 1970 г. в Института по лозарство и винарство, Плевен и в Института по механизация на селското стопанство, София. Установени са агротехническите изисквания към тези операции и конструктивните параметри на подходящи машини. Конструирани са и изпитани различни модели машини за агрегатиране към верижни, колесни и портални трактори.

Основните агротехнически изисквания към машините за контурна резитба на лозята са следните: Рязането на зрелите и зелените леторасти да се извършва от двете страни и отгоре на лозовия ред; Отрезите да бъдат гладки, без напукване и разнищване на лозовите пръчки; Запазване на стеблата и рамената на лозите от нараняване; Безударно  заобикаляне коловете на подпорната конструкция.

Изследванията показаха, че най-качествени отрези се постигат при режещи апарати с противорези с линейно, или ротационно рязане.

Опитният образец на машина за контурна резитба на зелено с ротационни режещи апарати подрязва два полуреда, като тракторът се движи в междуредието. Работните органи са два ротора с вертикални ножове, които подрязват лозите отстрани и две косачни греди със сегментни ножчета, които режат хоризонтално безплодните леторасти, израсли от главините на лозите.

Беше изработен и изпитан опитен образец машина за контурна резитба, монтиран на порталния трактор ТП-54 от Гроздокомбайна КГ-1. Тракторът обкрачва един лозов ред, който се подрязва от двете страни и отгоре.

Тези два типа машини имат сложна конструкция и труден монтаж към тракторите, затова работата по тях беше прекратена.

Добри резултати показа машина за контурна резитба със стандартни сегментни възвратно-постъпателни режещи апарати, с противорежеща палцева греда. Тези aпарати са унифицирани с тракторните косачки. Тази машина може да извършва контурна резитба на зелено и на зряло в промишлени лозови насаждения. Работните органи са четири косачни греди /две дълги вертикални и две къси хоризонтални/, които обхващат един лозов ред от двете страни и отгоре. Задвижването на работните органи е хидравлично от хидросистемата на трактора. Към универсалните трактори машината се монтира от дясната страна на трактора между предните и задните колела.

При резитба на вертикални формировки с три реда телена конструкция се използват четирите режещи греди, а за формировки със свободно растящи леторасти /тип „Омбрела“/ се работи само с левия режещ апарат с наклонена греда и се подрязва едната страна на лозовия ред.

Тази машина може лесно да се пригоди за предно агрегатиране към съвременните трактори с предна триточкова навесна система. Агрегатирането става бързо и лесно, особено когато се използва устройство за автонавесване. Трактористът наблюдава по-добре режещите апарати, управлението на агрегата в междуредието е по-лесно и се постига по-голяма работна скорост, като се подрязват два полуреда.

Опитният образец на тази машина е изпитан в Държавния изпитателен център, Пловдив и приет за внедряване. Обаче, след ликвидацията на кооперативните лозарски стопанства, работата в това направление се прекрати. В последните години се засадиха и се засаждат промишлени лозови масиви и има нужда от използването на такива машини.

Предприятие, което желае да произвежда тази машина и евентуално да я представи на търговско изложение, да се свърже с конструктора на машината инж. Тодор Хаджиев за техническа документация и консултация на следния адрес: email: t_hadjiev@abv.bg , GSM 0886 134 016.

доц. д-р инж. Тодор Хаджиев