Нови случаи на Инфлуенца по птиците в област Пловдив


Констатирани са нови огнища на заболяването Инфлуенца по птиците (H5) в регистриран животновъден обект в град Асеновград, община Асеновград, област Пловдив и в обект – тип лично стопанство, в село Крумово, община Родопи, област Пловдив, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.  Пробите са потвърдени на 5 април от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт.

Засегнатите птици в обектите са кокошки носачки. С цел контрол и ликвидиране на заболяването, се прилагат всички мерки в съответствие с действащото законодателство. Със заповеди на Агенцията са определени действията за ликвидиране на огнищата с високопатогенна инфлуенца по птиците и срещу разпространението на инфекция сред птиците в района.

Предстои хуманно умъртвяване и унищожаване на засегнатите птици, отглеждани в обектите, което ще бъде последвано от почистване и дезинфекция. Определени са 3-километрови предпазни зони и 10-километрови зони за наблюдение около констатираните огнища на заболяването. Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазните и наблюдаваните зони. В двете зони се забранява търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас.

Ще се извършват клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в предпазните зони и ще се проведе епизоотично проучване за причините, довели до заболяването.

Ще бъдат свикани областата и общинските епизоотични комисии.

На този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите. Яйцата не са опасни за човешка консумация. Евентуалното заразяване може да случи при пряк контакт с болни птици. С цел предотвратяване вероятността за разпространяване на заболяването при други птици, се изтеглят и реализираните в търговската мрежа яйца с произход фермата за кокошки носачки.

От БАБХ напомнят, че фуражите и суровините за тях следва да се съхраняват в закрити помещения. По този начин се избягва възможността диви пернати да заразят фуража, а оттам и питомните да бъдат заразени с вирус.