Нови предложения от Раломекс


Рашид Узунов, главен инженер на Раломекс АД, пред в. „Земеделска техника”

Нашата фирма бе на изложението БАТА АГРО 2018 за пореден път. Ние сме едни от първите участници, още когато то се казваше Зара Агро. На изложенията показваме нови неща, а не присъстваме с цел да продаваме наличната си техника. Тази година половината от изделията ни бяха нови като конструкциия и технологии и направиха своята премиера.

Най-новият ни продукт бе обръщателният 5-корпусен плуг с пружинна защита на работния орган. Тези плугове са познати в България, но основно са по западен аналог. При другите плугове пружинната защита действа на принципа на натиск, а при нашия – на принципа на опън. Считаме, че така защитата е по-надеждна и гарантира безпроблемна работа на изделието. Премиера имаше и най-големият обръщателен плуг, произвеждан някога в България. Той е 9-корпусен, сдвоен, изцяло прикачен тип, траспортира се с колесар. Има и 10-корпусен аналог. Тази гама плугове е подходяща за трактори над 350-450 конски сили. Характерно за тях е, че покриват работна ширина на 1 корпус от 30, 35 и 40 см. Регулирането сме го запазили като опция. Това изделие вече има и своя собственик.

За първи път показахме и серия продълбочители, чието производство започна тази година. Те са с пружинна защита на работния орган, тоест машината работи на принципа нонстоп. При срещане на препятствия в почвата работният орган се сгъва и под натиска на пружината след прескачането му, се връща пак в работно положение.

Ново е и допълването на гамата на пръскачките, които предлагаме. Освен щангови, произвеждаме и вентилаторни, навесни и прикачни пръскачки, с възможност за резервоари от 400 до 2500 литра вместимост. Те са подходящи за производители, както с малки, така и големи стопанства, за овощни градини, лозя и др. Показваме и щанговите навесни и прикачни пръскачки, които през последните години пуснахме в производство. Там гамата е от 600 до 2800 литра вместимост. Те са с ръчно, с хидравлично и с компютърно управление.

Предлагаме  ново устройство за течно торовнасяне, което се влага в окопните култиватори. То не е за гранулирани торове, а е подходящо за торовнасяне на течен азотен тор, т. нар. UAN. През последните години навлезе на българския пазар. За съжаление, тази технология все още не е много разпространена.

Новост е и серията култиватори от типа компактори. Премиерата им беше на изложението Агра в Пловдив. Показахме разширена гама с работна ширина от 6 метра. Характерно за конструкцията им, че колесарът за транспортиране е зад работните органи, а задните ротори са зад колесара. По този начин се получава по-добро подравняване и закриване на следите на трактора и на колесара на култиватора.

Своята премиера направи и нашият стърнищен култиватор с 3 метра работна ширина. Той е с няколко работни зони, които могат да работят едновременно, но и всяка може да се елиминира като се повдига секцията на работната зона. Този култиватор е познат в България, но при нас новото е, че сме съобразили предимствата и недостатъците на продаваните такива до момента и сме предвидили да отговаря на българските климатични и агротехнически условия, което прави машината много надеждна и подходяща за почвите у нас.

На Бата Агро показахме и изделия, чиято премиера бе на изложението Агритехника в Хановер. Това са 4-корпусен обръщателен плуг с черяслов нож на всеки корпус, хидравличен успокоител на обръщателното колело и комбинираната почвообработваща машина, която от няколко години налагаме на пазара и вече е патентована. Тя предлага 3 обработки едновременно – плуг с буцодробител към плужните корпуси, който се задвижва предварително и подготвя почвата за сеитба.

В Стара Загора представихме типови машини от всички гами – подемници, хидравлични валяци от 3 типа (дисков, грайферен и цилиндричен). От 2 години предлагаме възможност към рамата на валяците да се поставят и т. нар. сечки или устройства за раздробяване на стъбла на царевица, рапица, слънчоглед. Всички работни секции могат да се монтират към една и съща рама. Така машината става изключително универсална и земеделските производители правят по-ниски инвестиции, защото имат машини за различни обработки на една рама.

Стандартно машините ни са с 2 години гаранция. Времето за реакция за отстраняване на проблеми е до 24 часа. Най-важното е, че следгаранционният сервиз и наличността на резервни части при нас са гарантирани. Любопитно е, че през тази година направихме ремонт на машини, които са произведени през 1978, 1980, 1982 година. Поддържаме наличностите си и архивите, така че можем да произведем резервна част дори за първите ни машини през 70-те години. От тази година предлагаме и възможност за връщане на стара машина и с добра отстъпка може да закупи новия аналог.

Раломекс предлага над 90 модела изделия, имаме изключително широка гама. Стараем се да предложим възможно най-много продукти на земеделските производители и на ключовите си клиенти. Стопаните могат да разчитат на коректност, сигурност, надеждност на машините, избирайки нашите продукти.

Доника Асенова