Нови модели автомобили и съвременна земеделска техника бяха представени на двадесетото изложение на техника и технологии в Русенския университет


В Русенския университет бе открито двадесетото издание на Изложението на техника, технологии, стоки и услуги. Производители на автомобилна и земеделска техника са представили своите нови модели, съобщиха от пресцентъра на РУ „Ангел Кънчев“.

В приветствието си към участниците и гостите ректорът, чл.-кор. проф. Белоев е споделил хронологията на започналото като експо на земеделска техника и превърнало се във форум, събиращ ученически и студентски стартиращи компании с реалния бизнес изложение. Той е отбелязал, че в последните години традиционните участници – производители на земеделска техника намаляват, но това дава възможности за развитие в други посоки.

Официални гости на откриването са били кметът на община Русе – Пламен Стоилов, областният управител на област Силистра – Ивелин Статев, заместник областните управители на област Русе – Свилен Иванов и Валентин Колев, зам. областният управител на област Разград – Евгени Драганов, генералният консул на Руската федерация в Русе – Андрей Громов, представители на партньорски организации и фирми.

В двора на университета са разположени зърнокомбайни, трактори и земеделски машини; леки, лекотоварни, товарни и специализирани автомобили. Във фоайето на Корпус 2 има демонстрации на технологии за дигитализация, а авто-мото клуб „Ручсукъ“ е показал автомобили, които ще участват в ретропарада през месец юни. Членовете на клуб „Палитра“ към Русенския университет и тази година показват произведенията си в ярки цветове.

В програмата на изложението днес са предвидени няколко семинара – „Високотехнологични съвременни задвижвания в земеделската техника”, „Съвременни тенденции в автомобилостроенето“ и „Спазване на законоустановените изисквания за управление за кръстосано съответствие”.

В 16 часа в зала 2.101 ще се проведе Вечер на педагогическите специалности. Студенти от Предучилищна и начална училищна педагогика, Начална училищна педагогика с чужд език и Социална педагогика са подготвили програма, в която ще се включат деца и ученици от партньорски детски градини и училища.  Също в 16 часа, но в 2.209, ще има Вечер на специалностите в ПН „Информатика и компютърни науки“. Ще бъдат наградени първенците от вътрешните кръгове на Университетската олимпиада по програмиране, студентската научна сесия и други отличили се през последната година студенти.

В 18 часа в зала 2.203 е началният час на Вечерта на специалностите в Машинно-технологичния факултет. Ръководството на факултета ще награди участниците в студентската научна сесия в научно-изследователски проекти и постигналите висок успех.