Незаконна сеч, съхранение и транспортиране на дървесина са установени в Русе, Велико Търново, Берковица и Пловдив


В горски територии, стопанисвани от Държавно ловно стопанство – Каракуз, служители на Регионална дирекция по горите – Русе са констатирали сеч, за която не е издадено позволително и дърветата не са били маркирани, съобщиха от пресцентъра на ИАГ. Добитата незаконно дървесина, наредена на фигури на място, е била в размер на 59,20 пространствени куб. м. Същата е иззета, а за случая е уведомена Районна прокуратура Дулово.

Задържани в землището на с. Нова Черна, общ. Тутракан са товарен автомобил и превозваните с него 6 кубика немаркирана и непридружена с превозен билет дървесина.

Образувано е досъдебно  производство.

Близо 60 кубика дърва за огрев, немаркирани и непридружени с превозен билет са установили служителите на РДГ – Велико Търново, РУП – Павликени и ДГС – Болярка. Незаконната дървесина е констатирана при извършената на 31 октомври 2018 г. съвместна проверка на седем частни адреса в гр. Павликени, като само в един количеството ѝ е било над 20 кубика. Служителите на Регионалната дирекция по горите са съставили на нарушителите 6 акта по Закона за горите. Образувани са досъдебни производства. Незаконно съхраняваната дървесина е задържана.

Горски инспектори на РДГ – Берковица са задържали 54 пр. куб. м дърва за огрев, немаркирани с контролна горска марка и непридружени с превозен билет, при извършване на проверка в землището на с. Митровци, общ. Чипровци. Задържан е и товарен автомобил, на който е била натоварена част от дървесината. По случая е образувано досъдебно производство.

На 31.10.2018г. горски инспектори от Регионална дирекция по горите – Пловдив, съвместно с органите на МВР, екипи от Сектор „Специализирани полицейски сили” Пловдив и служители на ДГС Хисар, са извършили масирани проверки по спазване разпоредбите на Закона за горите. Акцията се проведе на територията на с. Дълго поле, с. Ръжево конаре, с. Долна махала и с. Бегово – община Калояново, с. Красново и с. Кръстевич – община Хисар. Проверени са 88 частни имота. Съставени са 9 акта за установяване на нарушения на Закона за горите за съхранение на незаконно добита дървесина.

В базите за съхранение на незаконно добити материали са задържани 30.5 куб. м дърва за огрев от дъб, акация, топола и върба. Преписките са изпратени в районна прокуратура за проверка.

При извършена проверка по сигнал за незаконна сеч е установено, че по пътека между х. Свобода и х. Преспа в землището на с. Манастир е извършена сеч на 81 броя немаркирани в основата дървета в горска територия, стопанисвана от горска кооперация. Територията граничи с туристическата пътека между хижите, като същата съвпада със съществуващ тракторен път. Установено е от интернет базираната система на ИАГ, че няма издавани позволителни за сеч. В момента на проверката на мястото е нямало лица и незаконно отсечената дървесина не е била налична на терена.

Незаконно добитата дървесина възлиза на 95 плътни куб. м обла строителна дървесина от смърч и 9 плътни куб. м дърва от смърч и бук.

За нарушението са уведомени органите на МВР.