На конференция в Русенския университет обсъждаха свързаността на поколенията в дигиталния свят


Ученици и учители, университетски преподаватели, представители на научни институти, работещи в институции и неправителствени организации от България, Румъния и Сърбия и пенсионери са обсъждили на конференция в Русенския университет ролята на различните поколения в дигиталния свят, съобщох от пресцентъра на висшето учебно заведение.

В приветствието си към участниците ректорът чл.-кор. проф. Христо Белоев е акцентирал върху дигитализацията в областта на образованието и адаптирането на учебното съдържане към дигиталното поколение. Еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел е изпратила поздравителен адрес, в който казва, че цифровата трансформация е уникална възможност за икономически растеж и иновации. Видео-приветствие е направила г-жа Кармен Щаделхофер – президент на Института за виртуално и реално обучение на възрастни към Университета в гр. Улм, Германия (ILEU e.V.).

Доцент Емилия Великова от ФПНО е представила работата на Центъра за обучение на хора от третата възраст към Русенски университет „Ангел Кънчев“, като акцентира върху сътрудничеството между представителите на три поколения – ученици и студенти, преподаватели и пенсионери, изразено в успешното им участие в европейски и национални проекти, спечелили международно признание.

Ученици от Професионалната гимназия по икономика „Елиас Канети“ са представили своето учебно предприятие, а възпитаници на Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“са презентирали как дигиталните технологии ни свързват. Проекта „Хлябът свързва Европа“ са показали пред публиката учениците от Професионалната гимназия по туризъм в Русе.

Проф. Ангел Смрикаров е представил пред аудиторията концепцията за дигитализиране на образованието, която Русенският университет прилага като обучава преподаватели да използват нови технологии в учебния процес. А доц. Десислава Атанасова е обърнала внимание на бъдещото изграждане на Център за върхови постижения в областта на информационните технологии – проект, в който Русенският университет участва в консорциум с още 4 висши училища. Бил е представен и проектът, по който екип от Русенския университет дигитализира исторически артефакти от долното течение на река Дунав и така дава възможност на поколенията да се докоснат до тях, благодарение на новите технологии.

Организатори на конференцията са Центърът за обучение на хора от третата възраст към Русенски университет „Ангел Кънчев“, Институтът за виртуално и реално обучение на възрастни към Университета в гр. Улм, Германия (ILEU e.V.), Съюзът на пенсионерите – 2004, Русе и Фондация „Русе – град на свободния дух“.