Национален демонстрационен център за нови технологии в земеделието


Демонстрационният център към Аграрния университет, Пловдив е създаден с подкрепа на фондация „Америка за България”. Изграждането на демонстрационното хале и прилежащата към него площадка вече са факт, благодарение на финансовата помощ и логистичната подкрепа на Фондацията. Халето е с размер 225 кв. метра, при 6 м височина и 8 м ширина на портала, за да могат да влизат и най-големите машини – трактори и комбайни. Асфалтовата площадка отпред е с площ от 250 кв. м, а демонстрационното поле е 12 дка, разположени в двора на Аграрния университет.

Демонстрационният център има за цел да покаже най-новите технологии в земеделието като технологичен пакет: от семената, през торовете и препаратите за растителна защита до машините за тяхното най-ефективно приложение. Концепцията е на 12 дка, най-близо до студентите, да се демонстрира върховата технология, изпълнена с най-качествените семена, торове и ПРЗ, реализирана с най-добрата техника.
Нагледно студентите прослeдяват и се обучават на практика как целият този пакет дава възможност българското земеделие да достигне максимална ефективност. Идеята е да видят на живо как работи техниката за максимално добро изпълнение на всеки елемент от технологията. Резултатите говорят сами за себе си – миналата година бяха получени по 1200 кг царевица от декар, при 14% влажност.

Идеята на Демонстрационния център вече намери съмишленици в лицето на големите фирми, доставчици на селскостопанска техника, и на фирмите, предлагащи семена и торове, с които са изградени трайни взаимоотношения.
През 2014 година своите технологични решения представиха 6 изложителя за селскостопанска техника – фирмите „Булагро”, „Тайтън Машинери”, ”Агромашина груп”, „Рапид КБ”, „Златекс”, и „Варекс”. Бяха представени селекционните продукти на фирма „Пионер” и технологичните новости при торовете на „Евроферт”, както и възможностите на мелиоративните продукти на „Девня Цимент“.

Освен със самото експониране, техниката се демонстрира периодично на открити дни от всяка фирма. Технологиите бяха демонстрирани на базата на отглеждане на хибридна царевица „Аквамакс” и конвенционалните хибриди на „Пионер”.

През 2015 година се сключи договор с фирма „ИнтерАгри”, която осъществява целия технологичен процес със свои машини. Демонстрират се технологичните процеси и машини, свързани с отглеждане на царевица. За втора година в Демонстрационния център са и семената на „Пионер” и продуктите на „Евроферт”.

С подкрепата на фирма „Геосемселект” през тази година бе изградена също така демонстрационна оранжерия, като в нея са засадени домати – сортове на „Геосемселект” и на Институт по зеленчукови култури „Марица”.
Идеята на центъра е в бъдеще да се отглеждат повече култури и да се показват повече машини на различни производители. Условията в Демонстрационния център са еднакви за всички изложители и така всеки от тях може да избере кога каква техника, семена, торове или препарати би искал да представи пред основното ядро от бъдещи специалисти в земеделието.

Всеки, който смята, че може да покаже нещо ново, е добре дошъл – вратите са отворени.