НАЗ подписа съвместна декларация с държави от Централна и Източна Европа относно ОСП 2020+


Националната асоциация на зърнопроизводителите подписа обща декларация със земеделските камари на страните от Вишеградската четворка, Естония, Литва и Хърватия относно бъдещата ОСП на ЕС. Актът е историческо постижение за Асоциацията, която за първи път има възможността да участва в преговори и да защити позиция на международно ниво. Декларацията бе обсъдена по време на 67-ата среща на земеделските камари на 18 и 19 октомври 2017 г. в Будапеща, Унгария.

НАЗ, представена от Светослав Русалов и Ася Гочева, е поканена да се включи в деловите срещи за изразяване на становище като представителна браншова организация от България. След проведени задълбочени дискусии и дебати е договорена обща позиция, подкрепена от НАЗ и Унгария и която на практика изменя Декларацията от Братислава, приета на 31 март 2017 г. Декларацията ще бъде предоставена на Европейския комисар, отговарящ за земеделието –  Фил Хоуган.

По време на срещата бяха разисквани също въпроси, свързани с пазарите на земеделска продукция, реколтите в отделните страни, инициативата за устойчиво земеделие “BioEast” и употребата на продукти за растителна защита, съдържащи определени активни вещества, съобщиха от НАЗ.

Официално съобщение от срещата бе представено на пресконференция, дадена от ръководителите на земеделските камари и председателя на НАЗ Светослав Русалов.