Над 5 300 проверки за седмица са извършили горските инспектори от регионалните дирекции по горите


Над 5300 проверки са извършили горските инспектори при 16-те регионални дирекции по горите (РДГ) през изминалата седмица, съобщоха от пресцентъра на Изпълнителната агенция по горите. В резултат на засиления контрол за спазване на разпоредбите на Закона за горите и  Закона за лова и опазване на дивеча, служителите по горите съвместно с представители на структурите на Министерство на вътрешните работи, на територията на цялата страна са проверявак за спазване на нормативните разпоредби при добив, транспортиране и съхранение на дървесина, както и за изпълнение на правилата по време на лов, за безопасното протичане на ловните излети и предотвратяване възникването на нещастни случаи и инциденти.

На лица, нарушили горското законодателство са съставени общо 148 акта. От тях 39 са издадените само от горските инспектори при регионална дирекция по горите – Сливен, като 30 от нарушенията са констатирани на територията на държавно горско стопанство –Твърдица, около населени места с концентрация на ромско население. Санкциите са предимно за транспортиране на дървесина, немаркирана с контролна горска марка и непридружена с превозен билет.

Отново проява на агресивно поведение е имало този път спрямо служителите на Регионална дирекция по горите – Кюстендил. В цех за производство на пелети горските инспектори са били възпрепятствани при изпълнение на задълженията си от собственика на фирмата, който е отправил устни заплахи към екипа проверяващи. По случаят са уведомени районна прокуратура и РУ на МВР Кюстендил.

Проверките на служителите от РДГ, ангажирани с контрол в горските територии продължават.