Над 47 000 посетители привлече Агра 2018


Повече от 47 000 посетители от България и Европа са разгледали четвъртото издание на мегафорума за агробизнес, вино и храни. То се проведе от 21 до 25 февруари, а участници и гости е имало от над десет държави: Турция, Гърция, Македония, Украйна, Франция, Италия, Германия, Финландия, Япония, Армения и др.

Много са и специалистите – фермери, енолози и енотърговци, дистрибутори на хранителни продукти, хотелиери, ресторантьори и дизайнери. Хиляди ценителите са опитали напитките и храните в Града на виното и деликатесите, където бяха разположени експозиции на изложбите „Винария“, „Фудтех“ и „Вкусове от Италия“.
63 183 чаши са използвани в дегустациите на вина и алкохолни напитки – рекорд за всички подобни изложения в България, са заявили от фирмата за доставката. На близо 90% от изложителите в Града на виното и деликатесите са заредили допълнителни количества от своите продукти, защото бързо се разпродаваха.
Със същите успехи се похвалиха и участници в Международната селскостопанска изложба. Само в първия ден са имали толкова сделки, колкото на миналогодишната „Агра“, а до края са продали всичко и имат заявки за още договори, са заявили от българска фирма – голям производител на земеделска техника. Много компании, предлагащи машини, инвентар, семена и посадъчен материал, торове и препарати са намерили нови клиенти.
Голям интерес предизвика и новото изложение „Дибла – идеи и продукти за интериора“.
Много посетители специалисти имаше и в палата 10, където бяха разположени най-новите технологии, оборудване и материали за лозарството, винарството и хранителната промишленост.
Силно впечатление направи и изложението „Апи България“ с разнообразието от мед и пчелни продукти. Храните и вината, презентирани във „Вкусове от Италия“, се радваха на изключителен интерес. Повечето фирми са заявили, че ще присъстват и следващата година. Същата е нагласата на участниците и в другите изложби – общо над 700 компании от 33 държави, които показаха последно поколение технологии, техника, продукти и услуги по цялата верига от полето до трапезата.
„Мегафорумът за агробизнес, вино, храни и дизайн достигна облика и стандартите на най-реномираните панорамни изложения от този тип в Европа“, коментира д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.