Над 1000 заявления са подадени в първия ден от приема по мярка Ковид


 

В първия ден от приема по мярка 21 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани и малки и средни предприятия, които са особено засегнати от кризата, предизвикана от COVID-19“ от Програмата за развитие на селските райони за периода (ПРСР) 2014 – 2020 г бяха подадени над 1000 заявления. Във всяка от областите Бургас, Хасково и Силистра са подадени по над 100 заявления, а в Пловдив близо 170, съобщиха от пресцентъра на ДФЗ. Към момента в областите Видин, Враца и Кюстендил няма земеделски производители, заявили помощ по мярката.

От днес започна приемът по подмерките COVID 1 и COVID 2.

Подмярка COVID 1 е с бюджет 93,5 млн. лева. Тя обхваща секторите – „Плодове и зеленчуци“, „Маслодайна роза“ „Винени лозя“, „Декоративни растения“, „Животновъдство“ (говеда, биволи, овце и кози) и „Пчеларство“. Подмярка COVID 2 е с бюджет 5,5 млн. лева и обхваща всички останали направления в областта на растениевъдството и  „Животновъдство“ (свине и птици). Приемът по двете подмерки ще продължи до 21 септември.

След приема на заявления за подпомагане, ДФ „Земеделие” извършва административни проверки на представените документи от кандидатите и след това одобрената финансова помощ се изплаща.

Съгласно изготвения от ДФЗ индикативен график за плащанията до края на годината, еднократната финансова помощ по подмярка COVID 1 ще се изплаща в периода 28 септември – 2 октомври 2020 г. Плащанията по подмярка COVID 2 ще са в периода 10 ноември – 20 ноември 2020 г.