Много изненади на Четвъртия национален събор „Млечният път на България през вековете““


За четвърти път Асоциацията на млекопреработвателите в България  и община Луковит организират националния събор „Млечният път на България през вековете“. Той ще се проведе от 6-и до 8-и септември на площад „Трети март“в Луковит, като на него ще присъстват много представители на млекопреработвателния бранш. Съборът ще бъде тържествено открит на 6-и септември от 11 часа на площада в града.

Проблемите на млечният сектор в България ще бъдат дискутирани от 13.30 часа на 6 септември.

Атракцията на програмата е присъствието на „Най-големият тиган гостува на Луковит“ и шоуто на Ути Бъчваров, който ще забърка миш-маш със 100 килограма българско бяло саламурено сирене.

„Само си представете 100 килограма различни български традиционни сирена от цяла България, извара, превъзходно кисело мляко, настъпрган кашкавал, хиляда, сочни и сладки есенни домати и, разбира се, истински български печен пипер. И понеже сме в едно емблематично място в България, приютило за пореден път този празник, ще добавим и уникалния реселешки воден лук, един от емблематичните вкусове, запазили своя географски произход на кулинарната карта на страната ни. Освен това съм решил да призова и всички малки мои помощници, всички деца, които искат да се научат да готвят със сърце и душа, великата рецепта на нашата „Вкусна България“, сподели Ути Бъчваров по повод предстоящото събитие.

На 7-и септември от 10 часа ще за четвърти пореден път ще бъде проведен  кулинарният конкурс „Млечният вкус“ за местни ястия с мляко и млечни продукти – изложба на ястията, оценяване и награждаване. От 12:30 часа ще има дегустации „Сирене и вино- традиционните български вкусове“, то е само за ценители!

Богата фолклорна програма от местни фолклорни състави, гайдарска група от Сломян и други,  ще съпътства събитията през трите дни, а водещият Иво Танев ще призовава присъстващите и посетителите за много настроение и усмивки.

За да се докоснете до магията на млечните продукти и техните производители заповядайте на 6, 7 и 8 септември на Четвъртия национален събор „Млечният път на България през вековете“, за да се насладите на магията на българските млечни продукти, да сте част от традициите и да сготвим заедно в „Най-големия тиган на България“.