Министър Танева: Постигането на зелените цели не може да се осъществи единствено чрез ОСП


Общата селскостопанска политика (ОСП) не е единствената, от която зависи постигането на зелените цели в общоевропейски план. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, в Брюксел. По думите ѝ, като принос на европейско ниво по Зелената сделка, са Стратегията от „Фермата до трапезата“ и тази за биологичното разнообразие. Министър Танева подчерта, че те следва да бъдат включени в по-голям пакет от законодателни инициативи и механизми на европейско ниво и в съответните държави членки.

Остойностяването на националните цели като принос в общите цели на ЕС по Зелената сделка, не е необходимо да бъдат включени в стратегическите планове. „Една от причините затова е липсата на оценката за въздействието им върху икономиката. Това от своя страна води до забавяне на процеса по приемането на стратегическите планове“, подчерта Десислава Танева. За земеделските производители е изключително важно да има яснота по прилагане на политиките в следващия програмен период, които да им гарантират сигурност и предвидимост. „Всичко останало можем да го надграждаме и прилагаме в общото национално законодателство“, допълни още министър Танева.

Според нея, одобрението на Националния стратегически план безспорно трябва да стъпва само и единствено на правно обвързващи документи. Това би улеснило много държавите членки да имат ясна, прозрачна и публична процедура по приемането им. „Считам, че за цялата земеделска общност е добре да вървим към приемане и финализиране на регламентите възможно най-скоро“ подчерта земеделският министър.

България работи много интензивно по изготвянето на Стратегическия си план, заедно със заинтересованите страни. „Предложена, разработена и дебатирана е интервенционна логика за над 50 проекта по мерки в хода на тази обществена комуникация, като страната ни се е съобразила с препоръките, които представи Комисията. Те кореспондират с изготвените SWOT анализи от академичната общност за сектора“, каза още Танева. В Стратегическия план за новата ОСП, схемите и мерките за подпомагане ще бъдат вписани като интервенции. Земеделската общност в страната ни очаква приключване на работа по Стратегическия план. Финализирането и одобрението му на ниво ЕК зависи от триалозите и финалното европейско законодателство.

През изминалата година страната ни успя да запази Преходната национална помощ и размерът на обвързаната подкрепа, който е 13 +2. „Това сме защитавали по време на всички разговори на ниво ЕК и очакваме да залегне във финалното европейско законодателство“, каза още Танева.