Министър Танева подписа споразумение за партньорство за изложението „Зелена седмица 2018“


Министърът на земеделието и храните Десислава Танева подписа споразумение за провеждането на Международна зелена седмица 2018. Това стана по време на най-голямото в света Международно изложение за земеделие, храни и градинарство „Зелена седмица 2017“ в град Берлин.  Следващата година, в периода 19-28 януари в германската столица, български производители ще имат възможността да защитят и завоюват нови пазарни позиции за своите продукти.

В присъствието на еврокомисаря за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган, федералния министър за прехраната и земеделието Кристиан Шмид и управляващия кмет на Берлин Михаел Мюлер, министър Танева откри официално българския щанд на изложението. Тя заяви, че това е най-авторитетното изложение на храни, с възможност за представяне на традиционни висококачествени български продукти пред всички посетители и партньори от Германия и света. „Германия е важен стратегически партньор за България в областта на хранително-вкусовата индустрия и много от технологиите и правилата у нас са взаимствани от немската икономика“, поясни министър Танева. За поредна годинa страната ни има възможността да представи родни продукти, сред които розово и лавандулово масло, в чието производство сме световни лидери. Освен традиционните месни и млечни продукти, плодове и зеленчуци, на изложението може да се дегустира и качествено българско вино, познато и на немските потребители.

За 28-ми път България участва в  изложението със свой собствен щанд, разположен на над 140 кв.м. 14 фирми представят своите продукти, сред които са храни по традиционни месни рецепти като Панагюрска луканка, филе „Елена“, роле „Трапезица“, „Кайсерован врат Тракия“, както и суджук, старец, пастърма,  малиново, капиново вино, био сокове и сиропи от ябълки, роза, арония, бъзов цвят, малини, био орехи, екологичен мед, сладка, сушени плодове, биволско, овче, козе и краве сирене, кашкавал, чай, подправки и др.

 МЗХ