Министър Танева: Основен акцент в политиката за подкрепа остават малките и средни стопанства


Основен акцент в политиката за подкрепа в България остават малките и средни стопанства. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева след като откри официално българския щанд на Международното специализирано селскостопанско изложение Зелена седмица 2020 в Берлин, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ. Тя допълни, че в дебата за бъдещата Общо селскостопанска политика  трябва да бъдат направени  компромиси. Доброто послание при официалното откриване на изложението е, че политическите ръководители в ЕС разбират необходимостта от адекватно бюджетно финансиране на земеделските производители. Всяка от страните членки много добре разбира предизвикателството на нашето време и практиките, които трябва да станат обичайни в земеделието. „Това са именно тези, които щадят околната среда. Въпросът е какъв бюджет ще се договори за ОСП, а това зависи от Многогодишната финансова рамка“, уточни министър Танева.

Отбелязва се ръст в търсенето и производството на биологични продукти, както в България, така и на ниво Европейски съюз.

С фолклорна програма и традиционни български продукти министър Танева посрещна федералния министър на прехраната и земеделието Юлия Кльокнер.

Германия е сред основните партньори в търговията на България със селскостопански стоки. През 2018 г. аграрният стокообмен между двете страни възлиза на 635 млн. евро, което е със 7.1% над нивото от 2017 г. Експортът на селскостопански стоки за германския пазар се повишава с 15.6% на годишна база до 292.4 млн. евро.

Водещите селскостопански продукти в българския експорт за германския пазар през 2018 г. са слънчогледът и пшеницата, следвани от преработени плодове, хлебарски, тестени сладкарски или бисквитени продукти, мед, сирена, растения, семена и плодове, използвани в парфюмерията и медицината, тютюн, шоколадови изделия, кюспета и др.

Министър Танева посочи, че изложението има политически характер и всяка една страна представя н него традиционното си производство. Тя благодаря на всички всички български производители, които в рамките на изложението представят по най-добрия начин страната ни за поредна година. Площта на тазгодишния  българския щанд е 143 кв.м., където 19 фирми представят  своите продукти. Той е организиран в 6 къта: вина; мед и сладка; млечни продукти; месни продукти; биологични продукти; етерично-маслени продукти. В него има ситуиран и кът, на който България ще бъде рекламирана като туристическа дестинация от представители на Министерството на туризма. Посетителите на изложението могат да дегустират български  вина, био продукти на основата на етерични масла, био орехово масло, пчелен мед и пчелни продукти, био месни и млечни продукти, сладка и конфитюри, плодови сокове, био бадеми, био солети и бисквити.