Министър Танева и американският посланик в България Херо Мустафа обсъдиха двустранното сътрудничество в сферата на земеделието


Доброто сътрудничество в сферата на земеделието между България и САЩ ще продължи и занапред. Това стана ясно по време на среща между министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и извънредния и пълномощен посланик на САЩ за България Н. Пр. Херо Мустафа. От млечните продукти към момента страната ни изнася сирене и кашкавал за САЩ. ,,България е изпълнила всички изисквания по процедурата за издаване на сертификат за износ на мляко и очаква финализирането ѝ“, коментира министър Танева.

Десислава Танева запозна американския посланик Херо Мустафа с дебата по Зелената сделка в новата Обща селскостопанска политика. „Усилията ни са към онези зелени практики и нови технологии, щадящи околната среда, които могат да постигнат ефект и да са изпълними“, изтъкна земеделският министър. Следващата седмица Министерството организира и първото широко обсъждане с бранша по предстоящата стратегия „От фермата до трапезата – устойчиво производство на храни“.

През 2019 г. аграрният стокообмен между България и САЩ е в размер на 135.2 млн. щ. д., което е с 23.4% повече спрямо предходната година. Водещите селскостопански продукти в българския експорт за американския пазар през последните три години са слънчогледът, тютюнът и сирената, както и растения, използвани главно в парфюмерията и медицината.