Министър Танева: Европейското съфинансиране на програмите за активен надзор, наука и превенция за АЧС не трябва да се намаляват


Европейското съфинансиране на програмите за активен надзор, наука и превенция за АЧС не трябва да се намаляват. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ. По думите ѝ, именно те са най-важни за ранното откриване и диагностициране на заболяването, както и за намаляване на щетите от възникващи огнища след това. „По отношение на финансовата част е добре да се помисли за корелация между обезщетенията в последствие, или респективно за тяхното съфинансиране“, каза още министър Танева. Тя отправи препоръка към ЕК за изготвяне на наръчник или друг нормативен акт, с който цялата експертиза на ЕС и световната наука да бъдат имплементирани във високи стандарти за биосигурност.

Десислава Танева подчерта, че провелата се Международна конференция за АЧС в рамките на Зелена седмица 2020 в Берлин, е била много полезна, особено за засегнатите от заболяването страни. Тя изтъкна и доброто сътрудничество на България с ЕК относно бързата реакция за всеки един проблем, по който страната ни е изисквала становище или помощ на място.

По време на заседанието бяха отчетени резултатите от Международната конференция на високо равнище „Бъдещето на световното производство на свинско месо в условията на заплаха от АЧС“, която се проведе в Берлин, Германия. Страните-членки изтъкнаха необходимостта от глобална стратегия, както и от целеви кампании за информираност на обществото, за да бъдат ограничени щетите от болестта.