Министър Танева: Важно е да се обединим около основните национални цели и приоритети, за да бъдат заложени в новата ОСП


„Важно е да се обединим около основните национални цели и приоритети, за да бъдат заложени в новата Обща селскостопанска политика“, това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на първата дискусия с бранша за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027 г. Интересите са разнопосочни и трябва да се защитават приоритетите на България, за да бъдат заложени в програмирането.
„Днешната среща е предварително обявена при встъпването ми в длъжност като министър и е част от прозрачната политика на министерството, както и ангажиментът, който поех за открит дебат за бъдещето на ОСП“, посочи министър Танева. Срещите ще бъдат регулярни в зависимост от напредъка по преговорите. По отношение на законодателния процес в Европейската комисия, SWOT анализите са първата стъпка, която трябва да бъде направена от страна на България. Възложено е на Аграрния университет в Пловдив и на Университета за национално и световно стопанство да изготвят другите два анализа – за околната среда и селските райони. Очаква се да бъдат готови в края на годината. Без тях не може да се започне работа по националния стратегически план. Провеждане на втора подобна среща, на която да се представи напредъкът по програмирането, може да се организира до края на годината, предвид предварително заявените от ЕК срокове за приемане на многогодишната финансова рамка и графикът за финализиране на анализите.
По време на срещата, Десислава Танева представи новосформираната координационна група за изготвяне на стратегически план за ОСП към МЗХГ и механизма за комуникация със заинтересованите страни. Ръководител на звеното е Мария Христова, а в състава са включени заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева, както и експерти от отделните ресори. На срещата присъстват и експерти от постоянното представителство на Българя в Брюксел, които ще са отговорни за съответните теми. „Надявам се днешната среща да премине в конструктивен диалог и да се разсеят съмненията, които витаят в земеделската общност, че се прави нещо което не е видно. Ще получите и информация до къде са стигнали останалите държави-членки“, допълни министърът на земеделието.
В срещата участва и Йоаким Руквид, президент на германската асоциация на фермерите и президент на КОПА. С него министър Танева вчера проведе среща по отношение позициите, които страната ни отстоява в ЕС. „Винаги сме работили добре с Германия и се надявам се, че той ще направи всичко възможно в идващите дебати да получим необходимата подкрепа“, каза още министър Танева.