Министър Порожанов и гръцкият му колега Ставрос Араховитис се обявиха за запазване на бюджета на Общата селскостопанска политика


Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се срещна вчера в Атина с гръцкия си колега Ставрос Араховитис, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ.

Двамата министри бяха единодушни по отношение на запазване на бюджета на Общата селскостопанска политика (ОСП) на нивото на 2014-2020. Те смятат, че многогодишната финансова рамка трябва да бъде приета преди изборите през месец май 2019 г. за нов Европейски парламент. ОСП следва да остане обща политика и бюджетът е най-важен, за да няма Европа на различни скорости. Министър Порожанов изрази подкрепата си за меморандума на няколко държави-членки за запазване на бюджета на ОСП след 2020 г. Министрите се съгласиха, че двете държави имат много сходни проблеми и трябва да бъдат обединени, за да отговорят на очакванията на стотици хиляди земеделски производители.

Те споделиха също опасенията си за бюрокрацията, която ще се създаде при изготвянето на стратегическите планове за ОСП. Двамата министри подкрепят обвързаната подкрепа.

По време на срещата министър Порожанов запозна гръцкия си колега с превантивните мерки, предприети от България по отношение на Африканската чума по свинете. Двамата се обединиха около идеята за координиране на усилията за създаване на работна група, която ще работи съвместно по отношение на  ветеринарните и фитосанитарни въпроси, както и търговията със селскостопански продукти.