Порожанов: Земеделският сектор го очаква добро бъдеще


Министерството на земеделието, храните и горите получи специална награда за кампанията си „Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти“

‘“Земеделският сектор го очаква добро бъдеще, той е все по-привлекателен“, заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на форума „Да! На българската храна“, съобщиха от пресцентъра земеделското министерство. Следващите години няма да бъдат  лесни за сектора, особено в контекста на променящата се Обща селскостопанска политика на ЕС.

Според Порожанов много хора се насочват към сектора и искат да се занимават със земеделие и производство на хранителни продукти, но не всички са подготвени за това. „Най-лесно е да засадим розите, а после да викаме къде е държавата да ни изкупи продукцията“, даде пример той. Очаква се до края на 2019 г. да са ясни основните положения в Общата селскостопанска политика на ЕС.

„Всичко в Брюксел се случва бавно и трудно, но всяка страна трябва да отстоява своите приоритети“, каза земеделският министър.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев съобщи, че  133,8 млн. евро са средствата от Европа, които ще получат лозарите и винарите у нас. „Брюксел одобри бързо националната програма на България и първите средства ще бъдат получени още през януари. Нашият бранш дава облика и е една от визитните картички на България“, допълни той.

8.9% е ръстът в земеделският сектор през миналата година. Търговията с аграрни стоки формира положително салдо в размер на 1 милиард евро за 2017 г.