Местните български сортове вина трябва да бъдат презентирани по света, смятат чуждестранни енолози


Местните български сортове вино трябва да бъдат презентирани по света. На това мнение са чуждестранните лектори от Франция и Гърция, които участваха в дегустациите на Международния конкурс за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки на „Винария 2017“.

Френският дегустатор Пол Демелнер представи сортовото разнообразие в Европа и работата на  на неправителствената организация Wine Mosaic. Тя е създадена през 2013 г. и се занимава с проучването на местни сортове вина от Европа и тяхното опазване. Стандартизацията на винените сортове грозде представлява заплаха за разнообразието им, тъй като около 30 винени сорта преобладават в около 70% от производството на Дионисиевата напитка в света. Според Пол Демелнер, който е член на международното жури на „Винария 2017“ българските сортове Мавруд и Мискет са много добри, но трябва да се популяризират на световните пазари.

Гръцкият енолог Константинос Бакасиетас презентира потенциалът на гръцките и балкански сортове, и начинът на тяхното откриване и разпознаване. Той разказа как почти загубени сортове се намират в малки стопанства, селектират се и се изследват, за да се установи дали са известни на енологията. След като открият изчезващи сортове, работят за развитие на клоновата им селекция.

Италианският енолог Барбара Скот представи метода Ghill-out като алтернатива на студената стабилизация. Тя е маркетингов директор на „Enartis“, която предлага съпътстващи материали за винарската промишленост и прилага цялостна система за качество, гарантираща чисти продукти в съответствие с новите тенденции в сектора.

НЛВЛ