Машини за раздаване на фуражите в свиневъдните ферми


Начинът на хранене на свинете се избира в зависимост от типа и предназначението на фермата, броя на животните, особеностите на възприетата технология и организацията на работата. Прилагат се основно два метода – “мокро” и “сухо” хранене.

Средствата, които се използват за раздаване на фуражите в свинефермите, биват мобилни (специализирани фуражораздаващи ремаркета и самоходни фуражораздаващи устройства) и стационарни (транспортьори и тръбопроводи за транспортиране и раздаване на течните фуражи). При храненето на свинете със сухи фуражни смески в хранилки механизирането на процеса може да се извърши чрез:

Мобилни средства – представляват фуражораздаващи колички или фуражораздаващи ремаркета, които се движат по хранителна пътека и чрез изваждащ транспортьор зареждат фуража в хранилките, наредени в един или в два реда. Най-често намират приложение в малките ферми. Недостатъците при тях са по-големите загуби на фураж и необходимостта от добра пътна мрежа в комплекса.

Стационарни инсталации за раздаване на сухи смески в хранилки – използват се предимно в големите свинеферми. С тях се механизира приемането, съхраняването, транспортирането и разпределението на фуража в хранилките. Дозирането на храната към дадена хранителна линия, както и количеството на действително раздадената храна след всяко хранене се осъществяват чрез компютърна система. В паметта на компютъра се записват моделите за хранене и рецептите за приготвяне на фуражната смес в специален смесител.

Стационарната инсталация за раздаване на сухи фуражни смески (фиг. 1). Представлява цялостно механизирана и автоматизирана поточна линия. В нея влизат съоръжения за доставка на фураж, бункери за фураж 1, смесителен бункер 13, задвижваща станция 11 на транспортьора 10 с разпределителни ръкави и хранилки 9.

Фиг.1

Фиг. 1. Схема на стационарна инсталация за дозиране, смесване и раздаване на сухи фуражи с елементи на автоматично управление

След задействане на системата от блока за управление 6 различните видове фуражи и хранителни добавки от бункерите 1 постъпват по тръбно-спиралните транспортьори 2 към смесителя 13. След смесване на фуража смесителят се спира. Пускат се последователно тръбният тапов транспортьор 10 чрез задвижващата станция 11 и изнасящият транспортьор 12.

Порционните кранове на хранилките 9 са предварително отворени. При постъпване на сигнал от датчика за ниво на първата напълнена хранилка порционният ѝ кран се затваря и фуражът продължава към следващите хранилки. Когато се запълни и последната хранилка, фуражът попада в кухината на автоматичен изключвател и той подава сигнал към задвижващата станция 11 за спиране на движението на таповия транспортьор. В блока за управление са вградени времеизмервателни устройства, чрез които може да се направи програмиране на инсталацията за автоматично включване по часове в денонощието (без намеса на фермера). Системата за сухо хранене е удобна за раздаване както на брашнести, така и на гранулирани смески. Тя може да работи по два начина: с групово контролиране на храната в по-големи хранилки; с индивидуално дозиране на храната за всяко животно чрез обемни дозатори.

Фиг.2

Фиг. 2. Дозиращи системи за сухи фуражни смески

В първия случай (фиг. 2 А) се използват тубусни хранилки, които са комбинирани с нипелни поилки за вода за по-лесно усвояване на фуража. Във втория случай (фиг. 2 Б) се използват обемни дозатори, които се настройват за порции от 0,8 до 6 dm3.

Хранилките се изработват във формата на пресечен конус от материал, устойчив на силови въздействия. Обемът им е до 130 l. Имат от 1 до 10 места за хранене в зависимост от възрастта на прасетата.

Транспортьорите, които се използват, са тапови, спирални или пневматични. При таповите транспортьори се използват тръбопроводи с диаметър 60–70 mm, в които чрез въжена система се придвижват дискове (тапи), служещи за пренасяне на фуража по тръбите (фиг. 3). Въжено-таповите транспортьори дават големи възможности за придвижване на фуражите в помещенията за отглеждане при сложна конфигурация на разположение на тръбопроводите.

Фиг.3

Фиг. 3. Елементи на таповите транспортьори:

 А – тръбопроводи с ъглова станция; Б – видове тапи; В – ъглова станция

Фиг.4

Фиг. 4. Елементи на спиралните транспортьори:

1 – спирала от пружинна стомана; 2 – пластмасова тръба

Спиралният транспортьор представлява тръбопровод от пластмаса, с монтирана в него спирала от пружинна стомана (фиг. 4). При въртенето на спиралата 1 от задвижваща станция се получава преместване на фуража по тръбопровода 2. Този тип транспортьори могат да се използват при сравнително прави участъци поради недостатъчната гъвкавост на спиралата и опасността от бързото износване на тръбите в мястото на кривините.

Автоматична инсталация за раздаване на сухи фуражни смески с отделно премерена порция за всяко прасе. В някои случаи се налага индивидуално порционно хранене при нерези, свине майки и заплодени прасета. Предвидена е система (фиг. 5), в която се използва смесител 9 с малък обем (до 70 l). В него се дозират различни видове фуражи от бункерите 1, 2, 3 и 4. Количеството им се следи от електронната везна 8, на която е поставен смесителят. Получената смес се подава в бункера за готовата храна 10 и оттам чрез тапов транспортьор 14 се премества до хранилката 15. Чрез пневматично управляваните клапи 17 може да се зарежда определена хранилка на животното, за което е предназначена храната. Системата е автоматизирана, като програмата на хранене на всяко отделно животно е зададена на управляващия контролер програматор 18. Раздаването на фуража става в определени часове на деня (зададени предварително в програматора).

Фиг.5

Фиг. 5. Схема на автоматична инсталация за приготвяне и раздаване на сухи фуражни   смески с отделно премерена порция за всяко прасе

Инсталация за раздаване на течни и кашообразни храни. Смесва сухия фураж с вода и го подава към хранилките на животните (фиг. 6). Инсталацията се състои от централна фуражна кухня и помпено-тръбна инсталация, която подава готовия фураж в помещението за животни. Извън сградата са фуражните бункери 1 и 2, които чрез шнековите транспортьори 2 и 4 подават сухия фураж в смесителната камера 6. Там се подава и необходимото количество вода (технологична течност) от резервоара 14, подгрята или студена, в зависимост от възприетия начин на хранене.

Фиг.6

Фиг. 6. Схема на инсталация за приготвяне на течни и кашообразни храни

В този резервоар могат да се добавят лечебни препарати (пробиотици, антибиотици), минерални и витаминни добавки и др., които се разтварят във водата чрез бъркалката 15. Това го прави всъщност резервоар за технологична течност, а не за чиста вода. След като всички компоненти са добавени в смесителната камера 6, се включва бъркалката чрез електродвигателя 16 и хранителната смес се хомогенизира.

Получената храна (в течно или кашообразно състояние) се транспортира чрез помпата 7 по централния тръбопровод 13 до отделните хранилки 9, 10 и 11. Ако храната за отделните групи свине е различна, хранителните потоци се насочват към отделните хранилки чрез кранове 12, които се управляват от пулт за управление чрез пневматична система, поддържана от компресор за въздух 8.

След приключване на раздаването на храната цялата система от тръбопроводи се промива с чиста вода от резервоара 5 и помпата 7. Водата от промиването не се изхвърля, а се връща обратно в резервоара 14 или в смесителната камера 6 и се използва за следващото хранене. Така значително намаляват загубите на фураж и разходът на вода.

Съоръжения за раздаване на овлажнени фуражи. Представляват преход между системите за раздаване на сухи и течни фуражи. Първоначално в хранилката се подава сух фураж, след което се добавя определено количество вода. По този начин се намалява разпрашването на фуражите, което има вредно въздействие върху биологичното развитие на животните и влошава и условията за работа на вентилационните инсталации и автоматиката.

доц. д-р инж. Ангел Трифонов,

АУ-Пловдив