Машина за прибиране на маслодайна роза


Неблагоприятните условия на труд, недостигът на квалифицирана работна ръка и абсолютната липса на механизация при брането на цвета от насаждения с маслодайна роза, са основните причини за високата себестойност на труда и ниската производителност на беритбения процес. Кардинално решение на проблемите е създаването на техническo средствo за механизиране прибирането на маслодайна роза.

В Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията (ИПАЗР) „Никола Пушкаров” – София се провеждат изследвания върху създаването на технически средства за механизиране на операции от технологичния процес по отглеждането и прибирането на маслодайна роза, за да се повиши ефективността на розопроизводството и да се подобрят условията на труд. Изследванията имат научно-приложен характер. Разработен е идеен проект за техническо решение за беритба на розов цвят в два варианта – с пневматично и с ръчно откъсване на розовия цвят. С помощта на програмния продукт Solid Works е създаден физически функционално-геометричен имитационен 3-D модел на земеделска работна машина за механизиране прибирането на цвета на маслодайната роза и е проведено компютърно изследване. Моделирани са различни варианти на експлоатация на работната машина, определяни от възможните схеми за агрегатирането й към земеделски трактори, от броя на берачите върху товарните платформи и от заеманото от тях положение (прави или седнали) по време на работа. На базата на получените резултати от имитационното моделиране е изработен опитен образец на тримодулна работна машина за механизирано прибиране на маслодайна роза.

Машината за механизирано прибиране на цвета от насаждения с маслодайна роза (машина за рози) представлява полунавесна портална конструкция, включваща носеща рама, работни модули, конзоли с ходови колела и допълнително оборудване. Kъм носещата рама с помощта на крепежни възли са захванати работните модули, всеки от които по време на работа се намира между два съседни реда с розови храсти. Работните модули могат да бъдат позиционирани по дължината на носещата рама съобразно ширината на междуредията, сближавани плътно един до друг и разединявани при необходимост.

Всеки работен модул се състои от Г-образна рама (при средния модул са две) и товарна платформа с разположен по периметъра й защитен парапет. Върху платформата са оформени две работни места за едновременното обслужване на два полуреда от два съседни реда с розови храсти. Всяко работно място включва седалка за берача и стойка за сменяем съд за събраната продукция. В предната част на средния работен модул е разположена триточкова стойка (присъединителен триъгълник) за агрегатиране към земеделски трактори със средна мощност. Страничните работни модули са съоръжени в предната си част с по две регулируеми по височина опори. Ходовите колела на тримодулната машина за рози са прикрепени посредством конзолни конструкции към долния заден край на Г-образните рами на страничните модули. Конзолите с ходовите колела се присъединяват към тясната страна на машината при транспортирането й по пътищата на близки разстояния. Към другата тясна страна се присъединява тегличът за свързване на работната машина към трактора. Машината за рози е комплектована със светлинно-сигнализираща система за комуникация между берачите и тракториста при възникване на необичайни ситуации. Вариантът на машината с пневматично откъсване на розовия цвят е съоръжен с пневматична откъсваща уредба за отделяне на разцъфналия цвят от розовото растение и транспортирането му до съда за неговото съхраняване. Експерименталното изследване на машината за рози е извършено в насаждения с Rosa damascena Mill – най-отглеждания за промишлени цели у нас вид маслодайна роза. Опитите са провеждани в насаждения с различни по възрастово развитие розови растения и състояние на розовите храсти. Опитният образец е изпитан в състава на машинно-тракторен агрегат (МТА), формиран на базата на земеделски трактор със средна мощност. Експерименти са реализирани и при двата варианта на откъсване на розовия цвят – ръчно и пневматично. Проверката на възможността за пневматично отделяне на цвета от розовите растения и определянето на най-подходящия начин за реализирането му са осъществени с помощта на специално разработена опитна установка на пневматична откъсваща уредба. Оценявано е влиянието, което оказва пневматичното откъсване на розовия цвят, върху условията на труд на берачите и ефективността на беритбената операция. При експерименталното изследване са тествани конструктивната здравина и функционалната пригодност на машината за рози и в полски условия. Изпитванията са осъществени в експериментално-производствената база на Института по розата и етеричномаслените култури (ИРЕМК) в гр. Казанлък. Опитният образец на тримодулната машина за рози е изпитан в състава на МТА, формиран на базата на земеделски трактор Fendt 209 F.

Проведените опити потвърдиха, че за варианта с ръчно откъсване на розовия цвят най-висок е ефектът от механизирането на прибирането на маслодайната роза Rosa damascena Mill, ако междуредията са добре поддържани, короната на растенията е симетрично развита, храстите са с оптималната за вида височина 1,5-1,6 m, а насажденията са в периода на активно цветодаване. Работата на берачите в седнало положение е епизодична, но въпреки това я облекчава. Напълно възможна е работата с две ръце, което значително ускорява беритбения процес.

Проблемите със събирането на цвета на практика отпаднаха при замяната на ръчното откъсване с пневматично. Проведените експерименти с опитната установка доказаха възможността за пневматично отделяне на цвета от розовото растение. Прецизирани са видът, конфигурацията и размерите на елементите от засмукващия модул на предназначената за вграждане в машината за рози пневматична откъсваща уредба. Водещите критерии за оценка бяха удобството за работа с манипулатора, надеждното откъсване на розовия цвят и безпроблемното му транспортиране до съда за съхраняване. Машината за рози с пневматично откъсване на цвета показа много добри резултати при работа и в млади или подмладени насаждения.

Общият извод за двата варианта на работната машина за рози е, че позволява да се ускори беритбения процес, с което да се оптимизира времето за събиране на продукцията и да се съкрати броят на заетите в кампанията лица, да се подобрят условията на труд на розоберачите и да се повиши ефективността на розопроизводството.

проф. д-р инж. Снежан Божков, доц. д-р инж. Емануел Бадриков,

проф. д-р инж. Михо Михов, доц. д-р инж. Тодор Пеняшки,

инж. Станислав Станчев, инж. Кирил Кабадийски,

инж. Цонка Гьорина, инж. Татяна Тодорова, ИПАЗР „Н. Пушкаров”

ас. Веселина Баджелова, ас. Роксана Минева, ИРЕМК