Машина за прибиране на зрял фасул на откоси


Фасулът е култура, не особено взискателна по отношение на почвените условия и може успешно се отглежда в различни райони на страната. Според данни от Добруджанския земеделски институт от гр. Генерал Тошево, зрелият фасул е една от доходните култури. При неполивни условия от нея могат да се получат средни добиви от 130 до 150 kg/dka. За района на Добруджа, който е с най-подходящи условия за тази култура, средният добив може да се движи между 170 и 180 кг/дка. В някои години, при подходящи метеорологични условия може да се получат и около и над 200 kg/dka. В същото време площите за отглеждането му намаляват и от около 100 хиляди декара през 2001 г. намаляват на около 15 хиляди декара през 2014 г.
Основните причини за сериозното намаление на площите са проблемите с прибирането, късните пролетни слани, продължителните засушавания, неправилно прилагани технологии за отглеждане и прибиране.
Процесът на прибиране може да бъде ръчно-механизан и/или изцяло механизиран. В условията на постоянно намаляване на работната ръка оптимизиране на прибирането е актуален проблем. В условията на нашата страна се прилага двуфазното прибиране. При първата фаза растенията се изваждат от почвата и се оставят на откоси за доузряване и последващо овършаване със зърнокомбайни.
В момента има празнота в предлаганите конструкции на земеделска техника, които да удовлетворяват изискванията за бързо и с най-малки загуби прибиране на зрял боб.
Целта на настоящата разработка е да се представи начин за прибиране на зрял фасул на откоси. Поради особеностите на растенията и позициониране на бобовете в непосредствена близост до почвата, а около 50% от тях и лежат на почвата, е необходимо срязващите органи да работят под повърхността на почвата на дълбочина от 35 до 50 mm.
Известни са разработки с приложение на монолитен подрязващ работен орган. В такива случаи съпротивлението при подрязване е значително.
Съобразявайки се с напредъка в машините са сеитба, е уместно за засяване на зрял фасул да се използва редосеялка, работеща със сдвоени редове и полагаща семената шахматно в междуредие с ширина 0.22 m. По този начин се увеличава броят на засетите семена, оптимизира се разстоянието между тях и се намалява конкуренцията за светлина, вода и хранителни вещества.
Отправна точка при конструирането е ширината на междуредията при сеитбата. Предлаганата машина може да прибира посеви, засяти на междуредови разстояния 0.22, 0.35 и 0.70 m. В зависимост от приложената схема на сеитба – може да подрязва едновременно от 4 до 10 реда. Работната ширина на машината е 2.8 m.
Подрязващите работни органи работят секторно и подрязват растенията само в реда. Бързата смяна на подрязващите ножове позволява да се работи продължително време на полето без да се спира за подмяна на износените.
С цел намаляване на загубите от оронване на зърното от боба, е добре при прибиране на зрял фасул да се използват колкото е възможно по-малко активни работни органи. В случая е използван активен работен орган само за придвижване на разстояние от 400 mm, при което не се наблюдава начупване на бобовете.
След подбирача, растенията попадат на лентов транспортьор, който ги премества плавно в откоса.
Разработването и внедряване в практиката на подобна конструкция ще създаде възможност за отглеждане на тази култура в различни по структура и размери земеделски ферми, ускоряване на процеса на възприемане и одобрение на предлаганите иновационни решения.
За поръчка на машина може да се свържете с фирма Ритъм инженеринг ЕООД
офис : гр.Добрич


Петър Петров, Управител на фирма „Ритъм инженеринг” –
производител на земеделска техника;
Красимир Братоев, Георги Митев, Русенски университет „Ангел Кънчев”