Любопитно от историята на българската столица


55 години от смъртта на инж. Иван Иванов – най-дълго управлявалият кмет на София (от 25 май 1934 до 9 септември 1944 г.)

Малко хора знаят кой е човекът планирал и осъществил строежа на водопровода от Рила планина до столицата на България София. Водопровод, който продължава да доставя чиста питейна вода на някои райони в столицата и сега.

Това е инженер Иван Иванов. Завършил водно инженерство в германския град Мюнхен. Той се жени за прекрасната Матилде Хинге и се връща с нея в родината си, за да работи за просперитета на България. Тук той прави проект за водоснабдяване на София. През 1919 г. започва строежът на 80-километровото трасе на водопровода. След 14 години – на 23 април 1933 г. той е открит тържествено от тогавашния градоначалник Владимир Вазов.

По това време идва на власт Кимон Георгиев и назначава за кмет на София инженер Иван Иванов. През този период по негово настояване и грижи са павирани 200 000 квадратни километра улици, засадени са 600 000 дръвчета. Към града са приобщени административно селищата Княжево, Горна Баня, Надежда и така столицата наброява вече 300 хиляди жители. Става най-чистият град в страната.

Като кмет на София инж. Иван Иванов, като истински родолюбец, успява да откупи концесията за тока от белгийска фирма и да облекчи населението финансово. Той създава и язовир Искър.

Инженер Иван Иванов умира на 20 юни 1965 г. на 74-годишна възраст.

Има такава истина: българи, образовани в чужбина да се завърнат в родината си да работят за нейното развитие.

Петя Костадинова