Лозарите получиха 1,5 млн. лв. за събиране на реколтата на зелено


Приключиха плащанията по мярка „Събиране на реколтата на зелено“ от националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България 2019-2023 г., съобщиха от пресцентъра на ДФЗ.

По мярката са сключени 18 договора. След приключване на задължителните административни проверки и проверки на място, изплатената финансова помощ е в размер на 1 489 598 лв. Общата площ, заявена за подпомагане от бенефициентите, е 558,0132 ха.

Максималният размер на финансовата помощ, която кандидатите можеха да получат, е до 60% от сумата на преките разходи за операциите по отстраняване на гроздовете и на загубата на приходи, произтичаща от прилагането на мярката.

Подпомагането по мярка „Събиране на реколтата на зелено“ компенсира българските гроздопроизводители, изпаднали в ситуация да не могат да пласират своята продукция поради ниско търсене на винено грозде за суровина. Мярката е част от пакета кризисни мерки, които Европейската комисия одобри за прилагане в държавите членки в условията на пандемията от COVID-19 и затруднените икономически процеси в глобален мащаб.