“Лесовъд за един ден“ събужда у децата любов към гората


Лесовъди и деца от столично училище посрещнаха деня на будителите с лесовъдски игри

Лесовъди и деца от столично училище посрещнаха Деня на будителите с лесовъдски игри в горска среда. Събитието е част от националната инициатива на Изпълнителна агенция по горите „Лесовъд за един ден“, която се провежда вече четвърта година в цялата страна, съобшиха от пресцентъра на ИАГ.

„Основен принцип в горската педагогика е обучението чрез сетивата. Опитваме се да накараме децата да усетят гората и природата около нас с всички свои сетива – очи, ръце, уши, обоняние и така да достигнем до техните сърца“, сподели д-р инж. Ани Петракиева – експерт в Изпълнителна агенция по горите и преподавател по дисциплината Горска педагогика в Лесотехническия университет.

„Освен да предадем обич и знание за гората, чрез горската педагогика, имаме възможност да представим и професията на лесовъда, както и необходимостта от нея за поддържането на едни жизнени и пълноценно функциониращи горски екосистеми“, допълни инж. Петракиева.

След като разбраха с какво се занимават лесовъдите и колко е важна грижата за гората, децата се включиха в интерактивни игри, от които научиха, че симпатичните прилепи си похапват комари и пеперуди, как от малките семенца порастват големите дървета и за какво още могат да се използват семената на шишарката. Със затворени очи малките природолюбители определяха произхода на различни предмети  и безпогрешно разпознаха тези, които идват от гората, както и си припомниха защо не бива да замърсяваме природата. Различният подход на поднасяне на информация провокира въображението на учениците.

Преподавателите пък видяха в инициативата възможност децата да се откъснат от изпълненото с технологии ежедневие, а знанията за гората определиха като основа на екологичното възпитание и образование.

Децата получиха тематични подаръци, книжки за гората, горски игри и си тръгнаха с много емоции от срещата с гората.