„Лесовъд за един ден“ се проведе с повече от 200 деца от цялата страна


Повече от 200 деца заедно с лесовъди от регионалните дирекции по горите, държавни горски предприятия и горски стопанства се включиха със свои събития в кампанията на Изпълнителна агенция по горите „Лесовъд за един ден“, съобщиха от агенцията.

Есенното издание на инициативата е поредното по реда си в национален мащаб като в рамките на тази седмица мероприятия с ученици се провеждат от експерти от ИАГ, Регионална дирекция по горите – София, Регионална дирекция по горите – Бургас, Дирекция природен парк – Витоша, Регионална дирекция по горите – Благоевград, Югозападно държавно предприятие, Регионална дирекция по горите – Смолян, Южноцентрално държавно предприятие.

Кампанията на Южноцентрално държавно предприятие – Смолян „Есен в гората“ стартира с инициатива на горските служители от Държавно горско стопанство – Златоград, които превърнаха в истински празник уроците за гората за деца от предучилищна възраст.  Малките природолюбители играха и научиха много за гората и нейните обитатели.

Деца от втори клас от Бургас също се докоснаха до лесовъдската професия. Мобилното горско училище на експерти на Регионална дирекция по горите – Бургас проведе обучение на тема „Широколистни и иглолистни дървета в България“. Младите лесовъди с интерес участваха в интерактивните игри, организирани от специалистите на РДГ, чрез които придобиха нови знания за гората и дърветата в нея, опазване им и ползата от тях.

В София акцентът на интерактивните игри беше опазването на гората от болести и вредители. „Възпитаването в отношение към горските екосистеми и грижата за тях в голяма степен доближава децата до професията на лесовъда и дейностите, които се извършват в горите. Най-ценното на лесовъдските игри е, че изграждат в подрастващите екологична култура, което е най-добрата превенция за опазването на горите“, подчерта д-р инж. Ани Петракиева, експерт в Агенцията по горите и преподавател по дисциплината „Горска педагогика“ в Лесотехническия университет.

Предстои провеждане на инициативата от служители на Регионална дирекция по горите – Благоевград и Югозападно държавно предприятие.