Констатирана е инфлуенца по птиците в лично стопанство във Видинско


На собственика на обекта е съставен акт за неспазване на мерките за възбрана и ликвидиране на огнището

На 17 декември е констатирано ново огнище на заболяването Инфлуенца по птиците (H5N8). Регистриран е животновъден обект, тип лично стопанство,  в с. Косово, общ. Брегово, обл. Видин, съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Пробите са потвърдени от Националната референтна лаборатория (НРЛ) в изпитвателна лаборатория „Екзотични и особено опасни инфекции” към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ).

Засегнатите птици в обекта са кокошки, фазани и гълъби. С цел контрол и ликвидиране на заболяването, е започнало прилагане на всички мерки в съответствие с действащото законодателство. Със Заповед на изпълнителния директор на БАБХ са определени мерките за ликвидиране на огнището с високопатогенна инфлуенца по птиците и срещу разпространението на инфекция сред птиците в района.

При посещение на обекта, на 18 декември, за изпълнение на мерките по заповедта се отбелязва липса на част от птиците.  По този повод са проведени срещи с областния управител на Видин, служители на ДАНС и МВР. След като съответните институции са сезирани за случая, са стартирани мерките за откриване на контактните и заразени птици. На собственика е съставен и връчен Акт за установяване на административно нарушение (АУАН) за неспазване на мерките за възбрана, и мерките за ликвидиране на огнище като изнасяне на заразени и контактни птици и разпространение на инфекция.

Предприето е хуманно умъртвяване и унищожаване на останалите засегнати птици в обекта и са извършени почистване и дезинфекция на дворовете и улиците в и около обекта. Определени са 3-километрова предпазна зона и 10-километрова зона за наблюдение около констатираните огнища на заболяването. В ограничителните зони няма индустриални птицевъдни обекти, а само лични стопанства.

Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона. Извършва се преброяване на птиците в тези зони.

Свикана е комисия, която със съдействие на кметовете на населените места ще провежда обхождане на обектите за целите на извършване на клинични прегледи, взимане на проби при съмнение за заболяване  и получаване на сигнали от собственици за заболеваемост сред птиците.