Кой кой е в земеделската наука


Проф. д-р инж. Мартин Димитров Банов – председател на Селскостопанска академия

Роден е на 9 юли 1958 г. През 1983 г. завършва Висшия институт по архитектура и строителство като дипломиран инженер-земеустроител.

От 1983 до 1986 е проектант в Института по картография. През 1986 г. инж. Банов постъпва като аспирант в Института по почвознание и програмиране на добивите „Никола Пушкаров”, София, където работи 33 години. През1989 г. защитава научната степен „Кандидат на селскостопанските науки” (доктор), а през 1999 г. става старши научен сътрудник II степен (доцент). През 2012 г. получава научното звание „Професор” към научния институт вече с наименование Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията (ИПАЗР) „Никола Пушкаров”, София, известен Национален център за научна, приложна и обслужваща дейност в областта на почвознанието, хидромелиорациите, механизацията на земеделието и защита на растенията.

Проф. д-р инж. Банов е утвърден специалист в областите на екологията, възстановяването и мелиорирането на нарушени, замърсени и ерозирани земи и почви, биогоривата, агроекологичното земеделие, земеустройството и геодезията.

През периода 2001-2003 година е директор на ИПАЗР „Никола Пушкаров”. След това в продължение на 8 години завежда секция „Генезис, география и класификация на почвите”. За кратко е ръководел на отдел „Информационно-консултантски и иновационен център”. От 2012 г. до 2019 г. е заместник директор на Института.

През периода 2008-2009 година д-р Банов е и съветник и заместник председател на Научно-консултативен съвет по земеделие към министъра на Министерството на земеделието и храните.

Членува в управителния съвет на Селскостопанска академия, Дирекционния съвет на ИПАЗР „Никола Пушкаров”, Българско почвоведско дружество, Българско и Международно дружество по хумусните вещества. Хоноруван преподавател е в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и в Минно-технологичния факултет на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски”.

Участвал е в редица работни групи и комисии – Международен експертен съвет за преструктуриране на рудодобива и поетапно закриване на неефективни производствени мощности , Комисия за земеделски земи към МЗХГ, Комитет за наблюдение на Оперативна програма „Околна среда 2012-2014”, Тематична работна група за разработване на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” за програмен период 2014-2020.

Научният му опит зад граница включва страни като Израел, Гърция, Италия, Турция, Холандия, Кипър и Италия.

От 26 юни тази година проф. д-р инж. Мартин Банов е новият председател на ССА.

ЗТ