Каньонът между селата Кошов и Червен


На 25 км от Русе, на левия бряг на р. Черни Лом, по древния път водещ към историческата крепост Червен в малка котловина, защитена от хълмове и верига от скали с причудливи образования, се намира с. Кошов. Областта край р. Черни Лом е обитавана от дълбока древност. Тук са намирали естествена защита траки, римляни, а славяни и прабългари поставят началото на великата българска история. Животът на селото през средновековието е тясно свързан със съдбините на средновековния град Червен. Точна дата за възникване на селото липсва, но в султански регистър от 1431 година се среща името „Кошова”.

В околностите на селото се срещат останки от древни времена. Кошовчани са наследници на старо мизийско население, наречено „хърцои”. На два пъти селото е опожарявано по време на турското робство.

Разстоянието между двете села Кошов и Червен не е голямо – 8 км. Скоро, след като минем по моста в югоизточния край на село Червен достигаме района на тракийско късно средновековно селище и некропол в местността Бодурци. По-нататък, с широка и олавна извивка на изток и следващ завой на югоизток, пътят извежда до долинно разширение, в източната окрайнина на което е построен малък заслон. На метри от заслона, отдясно на пътя, съзираме изоставен кладенец, давал някога влага, живот и поминък.

На юг, отвъд реката, високо в скалите е Малък Рай манастир, един от трите средновековни манастири в района на Червен, някои от които съществували до преди 200 г.

Продължаваме по пътя покрай реката, основно в югоизточна посока. От ляво, високо в скалите, остава следващия манастир – Кошута. С последния се свързва легендата за произхода на названието на с. Кошов. В народните представи кошутата е символ на Божа майка – манастирът Кошута вероятно е бил с патрон Света Богородица. Тук приятелите на птиците също биха могли да наблюдават много от рядко срещаните видове.

Постепенно по пътя излизаме на открита площадка, от която насреща  на югозапад, отвъд реката в скалите търсим с поглед и откриваме Голям Рай манастир. Напред пътят към средновековен Червен следва няколко остри и причудливи извивки – меандри на река Черни Лом, първата от които е наляво. При следващата извивка надясно попадаме в живописната местност Чучана, където има буен извор. Тук при малък речен остров е останала с целия си ръст – единствената в района някогашна воденица. Пътят трудно се провира между големи скални късове, свлечени при проливни дъждове от спускащия се отляво страховит дол Муратова леска. Следва нова извивка на реката и на пътя покрай нея. Отдясно откриваме потулен в клони и високи треви железобетонен мост, по който липсват следи от скорошно преминаване. Ако решим да видим римския път и най-ценните оцелели средновековни фрески в скален храм в близкия Москов дол, трябва да се отклоним надясно, минавайки по моста. А за да достигнем основната ни цел, Калето, без да се отклоняваме по моста, продължаваме за кратко по крайречния път, след което започваме плавно изкачване по склона по пътно отклонение наляво, водещо до източната врата на крайната ни цел средновековен град Червен.

ЗТ