Кампанията ИЗБИРАМ 380 се изправя срещу кризата като популяризира българския баркод


 

  • Инициативата подпомага българската икономика в условията на разрастваща се криза заради COVID-19.
  • Повишената консумация на български продукти е спасителна мярка за земеделието и хранително-вкусовата промишленост
  • Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева подкрепи инициативата

Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) стартира национална информационно-образователна кампания ИЗБИРАМ 380. Целта на инициативата е промяна на потребителските навици и насърчаване консумацията на български продукти в търговските вериги. Кампанията се провежда с институционалната подкрепа на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Всичко за кампанията можете да намерите тук: https://izbiram380.agrozona.bg/

Малцина у нас знаят, че първите три цифри на баркода на всяка стока показват държавата на произход. Българският префикс е 380 – с бърза проверка на баркода, всички могат да разпознаят произхода на продукта и да се уверят, че той е произведен в България. За целта е необходимо потребителите да обърнат стоката, която е в ръцете им и да разберат къде е произведена. От асоциацията смятат, че кампанията може да се възприеме като лесно предизвикателство по силите на всеки потребител, но с масови съвместни усилия, промяната на потребителските навици може да се превърне в мощен импулс за българската икономика.

„Избирам 380“ се провежда с подкрепата на Министерството на земеделието храните и горите. Водещи производители от земеделския сектор и хранително-вкусовата промишленост също подкрепиха инициативата.

„Освен трагедия от здравен характер, пандемията на коронавируса представлява и огромна заплаха за икономиката. Много български производители в земеделието и хранително-вкусовата промишленост са изправени пред фалит. В тази ситуация една от малкото спасителни мерки ще бъде повишената консумация на български продукти. В дългосрочен план кампанията има за цел да насърчи съзнателния избор на потребителите, който постепенно ще окаже влияние върху финансовите резултати на българските компании и да създаде повече работни места”, сподели председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов по повод инициативата.

Кампанията „Избирам 380“ неслучайно стартира в седмицата преди Великден – заради очакваното по-високо потребление на продукти и е практическо продължение на традиционните кампании за стимулиране на консумацията на стоки, родно производство. Компанията обаче няма да се ограничи с христианския празник, а е замислена като дългосрочна инициатива с периодични пикове около националните празници, когато традиционно потребителската активност е най-висока.

От Асоциацията подчертават, че икономическият патриотизъм е концепция, която се обсъжда все по-често в редица европейски държави, а и навсякъде по света като мярка срещу кризата. Тази мотивирана и здравословна конкуренция с чуждестранните стоки ще даде допълнителен стимул на местните производители за иновации, като повишават ефективността на своите производства и да подобряват качеството на своите продукти.

От АЗПБ съобщават още, че съвместно с Института по аграрна икономика подготвят анализ за положителния икономически ефект от консумацията на български продукти и цялостните ползи за родната икономика.