История на БАРЗ


Българската асоциация за растителна защита (БАРЗ) е независима, доброволна, неполитическа организация с нестопанска цел, която обединява и организира дейността на всички свои членове за развитието и усъвършенстването на пазарните условия в областта на производството и търговията със средства за растителна защита и минерални торове и въвеждане на съвременните технологични изисквания за опазване на околната среда.

БАРЗ бе създадена преди 20 години, благодарение на авангардната функция на частните фирми, свързани с растителната защита и силата на Националната служба за растителна зашита (НСРЗ), подкрепени от Националната асоциация по растителна защита на Франция с правна информация и структурно организиране на 19.02.1996 година. На учредителното събрание присъстваха повече от 200 делегати, френски експерти и зам. председателя на ANPP Robert Mestre. За председател бе избран Петър Николов, а за  изпълнителен директор г-жа Катя Радева.

Приет бе и правилник за дейността и структурата, съобразно тази която съществува във Франция. В управителния съвет влязоха видни наши учени, представители на водещи за времето частни фирми от бизнеса и представители на държавната администрация. Бяха избрани и регионалните представители. По време на своята дейност БАРЗ изготвяше необходими за бизнеса информационни бюлетини, получаваше безплатно необходимата информация от държавната администрация, участваше при оценката на кандидатите за лицензи, предоставяше обратна информация на НСРЗ за проблемите на растителната защита в страната. Участваше в регистрацията на пестициди. Вземаше участие при създаваните каламитети и епифитофии за подпомагане на земеделските производители.

Но както при всяка структура в политиката на това време беше създаден и паралелен браншови съюз в гр. Пловдив. Съществуването на две организации с една цел винаги е пагубно за всеки бранш, поради което председателя и управителния съвет реши през 2000 година да се слее с браншовия съюз и предостави името БАРЗ като общо тогава, което доведе до единно име на двете обединени организации.

До 2014 година дейността намаляваше поради липса на средства, в следствие от намаления брой членове на БАРЗ. Но асоциацията участваше и се представляваше от председателя Васил Сираков на всички срещи с компетентните власти, където се обсъждаше нормативната уредба и други важни въпроси, свързани с бранша. С решение на общото събрание от март 2014 бе избран отново първият председател доц. д-р Петър Николов.

Асоциацията възобнови общото празнуване „Деня на растителнозащитника” под мотото: „Заедно – администрация, образование, наука и бизнес”.

На 15.01.2016 година в хотел Аугуста, гр. Хисаря БАРЗ организира Общо събрание на Асоциацията, свикано съгласно Устава, с решениие на Управителния съвет, на което бяха приети нови членове; обсъди се и се прие Етичен кодекс и произтичащи от това промени в Устава; обсъдиха се и се приеха предложения за промени в Закона за защита на растенията.

По материали на БАРЗ