ИРЕМК с престижни награди от АГРА 2020


В рамките на Международната селскостопанска изложба АГРА 2020 се проведе Четиринадесетото национално изложение „Изобретения – трансфер – иновации”, организирано от Съюза на изобретателите в България. На него Институт по розата и етеричномаслените култури (ИРЕМК) – Казанлък, който е в структурата на Селскостопанска академия, представи нови и впечатляващи парфюми.

Дамски парфюм Olympea с ориенталскo-цветна  композиция, която е силна и наситена, и същевременно – мека и успокояваща. Връхните нотки са комбинация от свежа мандарина, нежен жасмин и топъл джинджифилов цвят. Сърцевината разкрива ванилия, която лежи върху основа от сандалово дърво, кашмир и амбра.

Мъжки парфюм Olymp е свеж, дървесен аромат, предназначен за силни и уверени мъже. Композицията се разгръща с приятната комбинация на мандарина и грейпфрут, допълнени с морски нотки. Сърцевината е създадена от дафинов лист и жасмин. Впоследствие се разкрива топло ухание на гваяково дърво,  нотки на амбра и пачули.

Въз основа на презентация и  притежаваните качества на парфюмите, експертната комисия на Съюза на изобретателите в България, присъди Златен плакет, придружен от Грамота, на директора на Института по розата – доц. д-р Ганка Баева.

Парфюмите, заслужили наградите в Конкурса за иновации, са създадени от гл. ас. д-р Силвия Моллова, отдел Ароматни и медицински растения – ИРЕМК, Казанлък.

По материали на ИРЕМК