Интер Експо Център става притегателен и за млечната индустрия


Асоциация на млекопреработвателите в България е съорганизатор в тазгодишното издание на изложението Интер фуд и дринк, което се провежда от 8 до 11 ноември в Интер Експо Център София.

СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО се утвърди в годините като водещия бизнес форум на млекопреработвателната индустрия в България и е сред най-авторитетните събития в бранша, който ежегодно дава възможности на български и чуждестранни компании да установят ползотворни контакти, да обменят опит и полезни практики с експерти, да участват в организираните делови събития. Предвижда се Светът на млякото ‘2017 отново да привлече производители и търговци на млечни продукти, машини, апарати и специализирано оборудване, инструменти и тестове за контрол и анализ на качеството (НАССР), микробиологично оборудване, съвременни решения за съхранение и транспорт на мляко и млечни изделия и др.

Акцентът на тазгодишното издание на Светът на млякото ще бъде производството и традициите на български млечни продукти. Ще се наблегне на кампанията, в която участват и фирмите на АМБ „Купувам Българското”, която БНТ 2 организира през 2014 г. и продължава успешно. Българските консуматори трябва да знаят, че нашите млечни продукти, произведени по уникалните български технологии и традиции, съдържат уникалната за света закваска лактобацилус булгарикус, която ги прави здравословни.

България е известна в света с розовото масло и българското кисело мляко. Друг акцент ще бъде защитата на българските млечни продукти, произведени по БДС като географско означение в Европейската комисия. След промяна на Закона за защита на географските наименования фирмите, членове на АМБ, за да запазят традиционната технология и уникалните качества на българските млечни продукти, нямат друга алтернатива, освен да ги защитят в ЕК като географско означение.

Изложбата ще обърне внимание и на приемът на проекти за модернизация и разширение по подмярка 4.2 на ПРСР 2014-2020, тъй като мярката ще бъде отворена скоро и приемът на проекти ще продължи три месеца, през които фирмите от млекопреработвателния бранш ще имат възможност да кандидатстват за финансиране.

Очаква се на изложението Светът на млякото да бъдат проведени множество срещи, конференции, търговски партньорства и други международни мероприятия, в които да участват фирмите от АМБ.

Консуматорите ще могат да дегустират български млечни продукти и да се ориентират в избора си. Дефилето на българските млечни продукти в салон Светът на млякото очаква своите посетители.

По материали на вестник „Мляко+”